Fórum starého tance

O jílovské zlato

Started by Michal Medvěd, January 20, 2008, 14:55:11 PM

Previous topic - Next topic

Linked Events

Fran z Villanelly

Jó, pokud jde o mě osobně, pochybuju, že se kdy do té soutěže přihlásím do víc než jedné kategorie: prostě proto, že chci taky vidět, co se děje kolem.

A na co se pak máme koukat my ?

JanaWar

Ahoj Františko... dík;-)
O tanečních poznatcích ze soutěže přemýšlím už dlouho, ale bylo toho tolik a jednotlivé vstupy byly tak rozmanité, že můj jediný celkový dojem je právě ta radost z hopsání. A tu měli úplně všichni...

Michal Medvěd

Quote from: Fran z Villanelly on April 17, 2008, 00:18:21 AM
Radujte se, hojásejte, blondýna se naučila přidávat příspěvky!

Juchajdá!
Tady se vlastně nic pořádně neřešilo, já jsem jen nastřelil takové hlášky do tmy a pak jen koukal, jak to hvízdá  ;D
Bylo nám ctí s vámi sdílet šatnu a hopsinkovou šťávu. A na tom druhém ještě zapracujeme :P
Ale kuličky jsou skvělá věc.

Michal Medvěd

QuoteDokonce si myslím, že kdyby byly připomínky porotců říkány veřejně (a klidně i z toho pódia) postupně ke každé skupině, byly by přínosem pro všechny tanečníky i diváky. Spousta připomínek totiž platí pro všechny soubory a hlavně by pak bylo i neobjektivním rodinným příslušníkům v obecenstvu jasné, proč jejich Toníček nevyhrál, když byl přeci nejlepší ze všech Šok))

To už jsem halekal posledně. Taky bych to uvítal. Jo, jo, jo!  :-* Čím transparentnější zpětná vazba, tím líp.  8)

Quoteprávě letos jsme ty ostatní skoro vůbec neviděli - tedy ty ostatní v našich kategoriích, protože jsme "vykopávali" jako první a pak se hned uháněli převlékat na další období. Je mi jasné, že kdyby se přihlásilo víc skupin, asi bychom měli větší štěstí...

Jó, pokud jde o mě osobně, pochybuju, že se kdy do té soutěže přihlásím do víc než jedné kategorie: prostě proto, že chci taky vidět, co se děje kolem. A se všema těma šňůrkama a mašličkama a přivazováním punčoch a kabátců a... Navíc se rád pořádně soustředím na jednu věc.

Což je ostatně i částečná odpověď na Hančino zklamání z toho, že jsme "neobsadili" víc kategorií. Možná to někdy zvládneme, ale já osobně určitě ve víc než jedné nebudu.

Quotepro Mikulše: Fiore de Virtu máme zrekonstruované od Hanky Tillmanové.
Á, děkuju. A byla to jakože pinktlich rekonstrukce nebo scénická úprava?

QuoteTak co dáš, medvědě?
Uf! Co chcete?  :o

Fran z Villanelly

Radujte se, hojásejte, blondýna se naučila přidávat příspěvky! (Teda s malou dopomocí). Ráda bych poděkovala Janě za velice sympatickou odpověď a těší mě, že můj příspěvek byl pochopen tak, jak byl myšlen, s trochou nadsázky a humoru. Nechtěla bych totiž, aby si někdo nezasvěcený, kdo tady třeba bude brouzdat, pomyslel, že tanečníci se mezi sebou štěkají jako psi. A řekl si, že místo tance půjde radši hrát kuličky (teda nic proti kuličkám ;D). 
  Se spoustou věcí, které jsi psala, souhlasím, člověk by se měl snažit se stále zdokonalovat a o vylepšování kostýmů to platí též. Jen jsem měla pocit, že se tu řeší JEN kostýmy a  přesné vymezení kategorií, ale ne tanec sám o sobě. Já si tak přibližně vybavuji, co jste měli na sobě a že vám to slušelo, ale vaše taneční figury, radost z pohybu a atmosféra celého tance mi v hlavě zůstanou mnohem déle.
A k tomu společenskému rozměru: věřím, že třeba na Proseči nebo na jiné akci si opojeni alkoholem budeme moci tyhle věci vyříkat osobně. Když jsme se navzájem nezabili v jedné šatně, sneseme už vše.

Zdravím z Liberce Fran

PS: Šílenci trochu jste, ale my vás máme stejně rádi  ;)

Vzkaz pro Irenu: Těší mě, že je někdo ještě ukecanější než já  ;D ;D

JanaWar

Ahoj Iro, skvělý příspěvek...;-)

Rozhodnout se mezi sledováním a tancem v několika kategoriích zároveň je fakt problém. Skoro bych řekla, že času na převlečení nakonec nikdy není dost. I kdyby soutěžilo dvakrát tolik skupin, asi byste toho stejně moc neviděli... My teď sice máme černý puntík za malou účast, ale zas to byla poklidná akce.

Moc se mi líbil styl vašich kostýmů, pěkně se hodily dohromady, nadchly mne brokáty (samozřejmě:) a ty šperky (přinejmenším z publika ... zblízka jsem je nestihla prozkoumat;-) jsou moc dobré. Doteď musím přemýšlet o tvém burgundském čepci - je přímo podle nějakého obrázku? Vlastně nevím proč, ale skoro bych dala jeden závoj ještě nahoru mezi ty dva "rohy".

Irena Pekovová

Zdravíčko všem vinšuji!
Omlouvám se za opožděný vstup do diskuze, ale práce mám nějak nad hladu a nikdo jiný za ALLA DANZU evidentně nefóruje :o)
Inu, co si člověk neudělá sám...
Ale k věci a pořádně, ať vám vynahradím tu naši dosavadní absenci:

1) móóóc děkujeme Trnkám za další super ročník soutěže, na kterou se vždycky těšíme, protože máme šanci konečně vidět ty ostatní...

2) no, ale právě letos jsme ty ostatní skoro vůbec neviděli - tedy ty ostatní v našich kategoriích, protože jsme "vykopávali" jako první a pak se hned uháněli převlékat na další období. Je mi jasné, že kdyby se přihlásilo víc skupin, asi bychom měli větší štěstí... Takže ostatní další skupiny, koukejte se příště přihlásit! No, a asi taky kdybychom ty kostýmy zapínali na suché zipy nebo tak něco, což opravdu neděláme... O to víc ale máme zájem o slíbený kompletní videozáznam, protože nemáme vůbec potuchy, proti čemu jsme si vytancovali ta druhá místa :o) A zaplatíme cokoli! A hlavně - musím konečně vidět ten "čárlston", sakra práce!!! :o)))

3) další věc, která mě osobně (ale asi i celou AD) mrzí, je to, že se asi opět jelo podle abecedy. Takže jsme už druhým rokem začínali celou soutěž, což není rozhodně nic příjemného a dokonce jsem přesvědčena (teď už opravdu pouze osobně), že nám to bere taky trochu body. Být první totiž není vždy výhra! Nevím, jestli se tímhle někdo zabýval, ale moc prosím buď pořadí losujte nebo jeďte příští rok v té abecedě pozpátku, prosím, prosím, prosím...

4) ohledně seznámení veřejnosti s naším programem vůbec nic nenamítáme a naopak budeme rádi, když budou i ostatní skupiny dávat poněkud podrobnější popisy toho, co předváděly - zejména u těch rekonstrukcí. S tím je spojená má profesionálně deformovaná drobná výtka k moderování - info o skupině a předváděných tancích MUSÍ předcházet provedení tanců, jinak snad nemají ani smysl. Také velmi prosím o lepší přípravu na samotné moderování akce, včetně vyzkoušení dosahu mikrofonu a rozptylu hlasu v prostoru z nastavených reprobeden. Ty totiž dobře nazvučovaly taneční plochu, ale kdo neseděl v prvních 3 řadách, měl z komentáře lehce rozteklý mumlot. Opravdu totiž nikomu nepřeji to rozčarování, když až v závěrečném pokecu s porotou, teprve vysvětlujete těm méně postiženým porotcům, že ty změny misur z bassa danzy do pivy a quaternaria byly správně a že to tam prostě patří a taky že to nebyly žádné gavoty, když to v tom popisu rekonstrukcí bylo přeci od nás už předem napsáno...

5) ten pokec s porotou je to nejlepší, na co stojí za to si počkat až do úplného konce. Dokonce si myslím, že kdyby byly připomínky porotců říkány veřejně (a klidně i z toho pódia) postupně ke každé skupině, byly by přínosem pro všechny tanečníky i diváky. Spousta připomínek totiž platí pro všechny soubory a hlavně by pak bylo i neobjektivním rodinným příslušníkům v obecenstvu jasné, proč jejich Toníček nevyhrál, když byl přeci nejlepší ze všech :o)) Jinak už druhým rokem váhám o odbornosti porotce pana Jákla. Ani loni ani letos nám nedokázal nic říct ani k tanci, ani k dobovosti, ani k výrazům, ani ke komunikaci, ani ke scénice, ani ke kostýmům... A jeho připomínku, že jsme měli málo údernou hudbu, beru v souvislosti s reálnými možnostmi tanečních nahrávek pro rekonstrukci 15. století, jako dost velký úlet odhalující neznalost terénu, po kterém šlape... A ještě tápu u té paní porotkyně v šedém kostýmku, omlouvám se, jméno jsem nezachytila. Její hodnocení se omezilo na jednu nicneříkající větu, což považuji za docela málo. Každý, kdo v té porotě sedí, přeci rozumí nějakému tomu tanečně přidruženému oboru, tak tedy ať hodnotí alespoň z tohoto svého pohledu, když už ne historicky-tanečně. Naprosto skvělý byl v tomto ohledu (ostatně jako vždy) pan Plesný, který otevřeně přiznal, že tomu historickému nerozumí, ale že ze scénického pohledu tomu chybělo to a to a naopak tohle bylo dobrý a klidně to ještě vygradujte... Asi ho miluju... Ale neříkejte mu to :o)

6) pro Mikulše: Fiore de Virtu máme zrekonstruované od Hanky Tillmanové.

7) jakýkoli další společenský dosah bujně podpoříme, bude-li to jen trochu v našich časových možnostech. Mimopražským skupinám dokonce nabízím možnost noclehu u mě v bytě (10 min od Spektra tramvají č. 8), zvlášť když zase přivezou ten dobrej koláč :o)))

8) osobně bych kategorie řešila a) taneční rekonstrukce (včetně vlastní choreografie postavené pouze na dobových prvcích), b) taneční scénika naprosto libovolná + samostatná cena za kostýmní dobovou věrohodnost a) dvorská & měšťanská, b) lidová & církevní & vojenská. Taky bych se držela pouze tanců, protože jakmile se to rozplizne i do divadla, šermu, zpěvu, mažoretek aj., už to nikdy nikdo neuhodnotí.

9) ALLA DANZA má k dispozici asi 340 Mb fotek od Pavla "Kunáška" - to je ten, který může za to Martinino kouzelné bříško :o) - a ráda se s nimi podělí. Dokonce Pavel zaznamenal i video toho Vraného koníka v podání pro 4, což nám vzalo dech, ale docela mile. Sdružují se fotky a videa na nějaké adrese? Máme to vypálit na placičku a předat někomu? A jen tak mezi řečí, máme tam i fotku Mikuláše, za jehož výraz zachycený uprostřed tance bychom ho mohli vydírat :o))) Tak co dáš, medvědě?

10) plastové skřipce do vlasů nebrat! Elasťáky v piškotech taky ne, byť z nich rozkošně trčí zaručeně rustikální sláma... Kdyby někdo potřeboval nějaké alespoň trochu historicky vyhlížející šperky, nabízím vlastní výrobu, zejm. na renesanci a baroko. Zkoušela jsem to nabídnout na šermířské burze, ale ty slečny, které tam přišly, si šly vybrat sekeru... Jinak všechny šperky, které jste viděli během vystoupení na mě a potažmo i na celé ALLA DANZE (no a přiznejme si to, jednu dobu dokonce i na Vilanele :o) ) jsou má práce, takže máte zhruba představu.

No vida a máme z toho desatero.
Gratuluji všem, kteří se pročetli do vítězného konce, a slibuji, že jsem se tímto vypsala ze všeho, co mi od soutěže leželo v hlavě.
Mějte se hezky a dobrou noc všem!

Michal Medvěd

Ještě malý disclaimer k tomu "našemu" Radimovu videu: naše provedení gavotte pourlette není takové, jaké by mělo být. Vzhledem k Jiříkovým natrženým vazům v pravém kotníku se ukázalo, že odrážet se do toho výskoku jenom z pravé nohy, jak se to normálně "správně" dělá, prostě bude nad naše možnosti, takže jsme nakonec po domluvě se skřípěním zubů skákali z odrazu snožmo... Jináč to nešlo.

Tak jenom kdyby šel kolem nějaký odborník na bretonské tance, aby nám to nemohl vyčítat. Jakékoliv jiné výčitky mohou být oprávněné ;)

Michal Medvěd

Děkujeme za zastání.
Je to věru to samé, co na Rychtě, jen se to trochu víc povedlo.
Jináč ta choreografie vznikla koncentrací toho dvacetiminutového vystoupení, co máme rozebrané na stránkách, prostě jsme vzali, co jsme udělali do tamních gavottes, a nakondenzovali. Takže plýtvání to svého druhu je ;)

Jirik

Quote from: MartinN on April 15, 2008, 23:23:01 PM
...
Jen je škoda, že holkám není vidět na nohy :-) určitě pod sukněma jentak přešlapují a kluci aby měli vypilovanou techniku :-).
...

;D

A tos neviděl co děvčata tančej v Gavotte podle Orchésographie (a díky sukním nikdy neuvidíš) ... nožičky kmitají jako o život a sukně se pouze sem tam trošku pohne :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Aiaq_dFpviM

žabža

Quote from: MartinN on April 15, 2008, 23:23:01 PM
Tý brďo, ten váš soutěžní taneček je teda pěkný. A toho světla tam, né jako na Rychtě :o). Jen se mi to zdá, nebo je to stejný tanec? Asi tim šerem, spoustou lidí  a kvůli focení jsem ho tam řádně nesledoval, ale dnes jsem to teda vychutnal. Samozřejmě několikrát. Ta spousta figur a různých zvláštních kroků, posílání dívek k parterovi, výskoky... je toho hodně.
Pro mé oko, které historický tanec takřka nevidělo, to je skoro až uchvacující. Dík patří i autorovi pěkného videjka.
Podle názvu jste spojili několik tanců, není to škoda takhle "plýtvat" zajímavými figurami? Jen je škoda, že holkám není vidět na nohy :-) určitě pod sukněma jentak přešlapují a kluci aby měli vypilovanou techniku :-).

na tréninku sukně nemají :-p

MartinN

Tý brďo, ten váš soutěžní taneček je teda pěkný. A toho světla tam, né jako na Rychtě :o). Jen se mi to zdá, nebo je to stejný tanec? Asi tim šerem, spoustou lidí  a kvůli focení jsem ho tam řádně nesledoval, ale dnes jsem to teda vychutnal. Samozřejmě několikrát. Ta spousta figur a různých zvláštních kroků, posílání dívek k parterovi, výskoky... je toho hodně.
Pro mé oko, které historický tanec takřka nevidělo, to je skoro až uchvacující. Dík patří i autorovi pěkného videjka.
Podle názvu jste spojili několik tanců, není to škoda takhle "plýtvat" zajímavými figurami? Jen je škoda, že holkám není vidět na nohy :-) určitě pod sukněma jentak přešlapují a kluci aby měli vypilovanou techniku :-).

kychot

Quote from: Eliska on April 15, 2008, 16:19:25 PM
Jelikož nikomu nevadí zveřejnění podrobného programu, zde ho máte tak, jak ho dostala porota:

Díky za ochotu!

Eliska

Jelikož nikomu nevadí zveřejnění podrobného programu, zde ho máte tak, jak ho dostala porota:

REKONSTRUKCE A CHOREOGRAFIE

nesoutěžní ukázka dětský taneční soubor Mariane – gotické tance –
1.Como poden, 2.Queen a Omagen, 3.Paxaro de Hermozura, 4.Flos florum  inter lilla

dvorská gotika:   
1)Alla Danza - Bassa Danza zvaná Alis, nazývaná Caterva, složil Guglielmo v Bologni
- překlad a rekonstrukce H. Tillmanová,  Fiore de Virtu - překlad a rekonstrukce H. Tillmanová

2) Fragmenti Temporibus Antiquorum – Virent prata hiemata (Carmina Burana) – choreografie M. Vařáková

3) Villanella – Prandez y Garde - choreografie V. Barošová, Memento mori - choreografie V. Barošová

nesoutěžní ukázka taneční skupina Trn v oku
Original Charleston – New Orleans Jazz Band – choreografie E. Halanová

dvorska renesance - rekonstrukce:   
1) Saltum Dare – Maestro di ballo

Alla Danza - ) Amor Vittorioso - choreografie H. Tillmanová - soudobá choreografie postavená z kroků a prvků italského Cinquecenta, Balletto Spagnoletta ze sbírky Il Ballarino (1581), autor Fabritio Caroso,  překlad a rekonstrukce H. Tillmanová

3) Villanella – il Canario – Cesare Negri – rekonstrukce Greg Lindahl

nesoutěžní ukázka – dětský taneční soubor Mariane – renesanční tance –
1.il Canario, 2.Bizzaria de amore, 3.Vranný koník (Black Nag), 4.Bassa pompilia

dvorská renesance – scén. variace:
1) Villanella – 1.Rodrigo, 2.Saligia, choreografie F. Párysová

2) Saltum Dare – Vzpomínky na renesanci, choreografie K. Thumová

nesoutěžní ukázka – taneční skupina Trn v oku – Indie – Salam Ishq, originální choreografie ve stylu Bollywood  z Puškaru,  radžastánský cikánský tanec, improvizace A. Čubová

tance z lidového prostředí:   
1) Impudici + Ravelin

2) Rond – suita lidových gavottes ze střední Bretaně Gavotte ton simple, bal, ton double,

3) Villanella – Pradlenky, Káča, choreogr. F. Párysová

4) Saltum Dare – Senoseč, choreografie M. Hrubá

5) Saltatio Vitae – Debka, choreografie MgA. Dostálová

JanaWar

Moc tě zdravím a už předem bych ti ráda řekla, že tvůj příspěvek o soutěži je opravdu dobrý (a možná by bylo dobré přidat ho i sem). My asi vypadáme jako pořádní šílenci, co?;-) Trochu jsme, to je fakt, a často se taky stane, že se k tomu něco přimyslí.

Ohledně ceny za nejstylovější oděv si myslím, že by mohla tanečníky inspirovat k tomu, aby se zbavili právě těch zbytečných rušivých věcí. O brýlích jsem se nikde ani nezmínila, pokud to prostě nejde jinak, bude starý tanec s brýlemi, no. Tvého gotického opasku jsem si nevšilmla, takže nevím, zřejmě se ti z té bižuterie podařilo vyrobit docela príma věc. Mnohem víc mi vadí - a znovu opakuji svůj předchozí příspěvek - ty zbytečné věci. Proč bychom si nemohly z uší vyndat klasické moderní kroužky? A když bude nejhůř a nebudeme mít nic lepšího, prostě zůstat bez náušnic? Nebo umělohmotné skřipce do vlasů... a v civilu je moc ráda nosím;-)

Co se týká peněz investovaných do kostýmů, nás to většinou stojí opravdu dost, ale že bychom jako byli nějak přespříliš bohatí... z těch našich čtyř tanečníků, které jsi na soutěži mohla vidět, jsou tři studenti. A honosáky jsme, myslím, neměli;-) Abych mluvila za sebe, zdrcující kritiku jsem tedy psát nechtěla. Ale zase abych jásala nad tím, jak skvěle byli všichni oblečeni... mnohdy stačí se jen nejdřív trochu porozhlédnout a potom teprve pořizovat kostýmy. Dokonce ani nezáleží na tom kolik peněz do nich člověk vrazí. Já osobně jsem velkou fanynkou těchto stránek: http://www.krea.wz.cz/. Není potřeba objevovat Ameriku, když si můžeme od někoho půjčit mapu!

Ve svém minulém příspěvku jsem taky napsala tohle: "Rozumím tomu, že mimopražské skupiny byly odpoledne rády, že už můžou vyrazit domů. Ale stejně je škoda, že jsme se po soutěži v té hospodě nesešli ve víc lidech... Společenský rozměr akce určitě co nejvíc podporovat...". Takže, opravdu si vážím toho, že jste (vy i ostatní mimopražské soubory) přijeli, protože to pro vás samozřejmě musí být mnohem komplikovanější. Bylo moc příjemné vás na soutěži potkat. Snad na to někdy jindy budeme mít víc času. Třeba v Proseči, na kurzu, nebo k večeru na nějakém alkoholickém dýchánku, který tam pro vás jistě uspořádáme. Slibuju, že v hospodě se vůbec jako intelektuálové nechováme;-)