Fórum starého tance

O jílovské zlato

Started by Michal Medvěd, January 20, 2008, 14:55:11 PM

Previous topic - Next topic

Linked Events

žabža

.. ale vlastně nic :-)

kychot

Quote from: trnvoku on April 14, 2008, 19:43:25 PM
Re Radim van Ousek
Co se programu týče, nejsem si jistá, jestli to chceme brát jako exhibici-festival nebo divadelní představení. Je to taneční soutěž a ty opravdu žádné programy nemají, max.časový harmonogram pro soutěžící. Co říkal moderátor, bylo dostačující a šlo si znamenat bez problémů.

Ajna, Trn v oku

No mně přijde, že když už budeme mít tu možnost si za nějaký mírný obolus zakoupit kopii té videonahrávky, tak že to bude svým způsobem archivní materiál a tak by bylo dobré, aby i příští generace měly přehled, co to na tom DVD je za tanečky. A nejen ty příští  ;)

Ale pokud nějaká ze zúčastněných skupin na to má jiný názor a přeje si obsah svého vystoupení uchovat v tajnosti, tak by tu mohla vyjádřit svůj názor.

Já tu soutěž nechápu, že tu je pro to, aby se nakonec řeklo, kdo ze zúčastněných je prostě nejlepší, ale hlavně pro to, abychom si všichni mohli v hlavách uvědomit, kde je co zlepšovat. A z téhle zpětné vazby aby mohly profitovat v první řadě ti, kteří se nebáli a šli se svou kůží na trh, ale kromě toho i my všichni, kteří jsme na ně "jen koukali". A k tomu přispívá i to, když se co nejlíp zdokumentuje, kdo co předváděl. Anebo mám na věc nějaký zkreslený pohled?  ???

trnvoku

Re Radim van Ousek
Co se programu týče, nejsem si jistá, jestli to chceme brát jako exhibici-festival nebo divadelní představení. Je to taneční soutěž a ty opravdu žádné programy nemají, max.časový harmonogram pro soutěžící. Co říkal moderátor, bylo dostačující a šlo si znamenat bez problémů.

Ajna, Trn v oku
Ajna Čubová, Trn v oku

Radim Vaňousek

Ano je. A já se tímto Impudici omlouvám za šíření... no za to, že jsem jim nechutně pohaněl pověst.
"Mnozí lidé zaměňují hrdost s hloupostí. Je pro ně těžké docílit vlastní pokory, aby jejich vnímání bylo obohaceno o poznatky druhého, moudřejšího člověka."

Michal Medvěd

Tak teď už je to diskuse o vás s vámi, ne?  ;)

Impudici

Ahoj Eliško,

chceme vám všem poděkovat za pečlivou organizaci soutěže :). Je pro nás radost vystupovat v tak příjemné atmosféře a je to pro nás i výzva a inspirace pro tvorbu nových vystoupení. Na umístění nám nijak výrazně nezáleží a o to víc nás mrzí diskuse o nás bez nás. Není nám příjemné, že nám někdo vkládá do úst nevyřčené :(.

Těšíme se na další ročník a budeme se snažit přinést něco nového.

Zdraví Impudici

Michal Medvěd

Quote from: Eliska on April 14, 2008, 13:40:12 PM
Společenský rozměr akce - skvělá věc, zatím jsem to ale nějak nevytvářela, neboť je to složitější z hlediska financí a jiných takových věcí. Vězte, že do budoucna se počítá možná s rozšířením kategorií, s mezinárodní spoluprácí, vícedenní akcí i se semináři. ...

Ze strany organizace chce vícedenní akce s programem mnohem více času a přípravy a jelikož se mi právě přibližují státnice a jsem ve stádiu rozpracované diplomky, ani kdybych chtěla, nejsem zatím schopná tomu věnovat více. Takže se modlete, ať dokončím školu a pak se do toho pustím na plně obrátky.

Moje diplomka a státnice jsou na tom dost podobně. Ale kdybys pak, až to všechno dobře dopadne (tfuj, tfuj, tfuj), potřebovala s něčím pomoct, rád přiložím nohu k dílu.

kychot

Quote from: Eliska on April 14, 2008, 13:40:12 PM
Jakmile zjistím, jestli to souborům nebude vadit, když se info o jejich vystoupení zveřejní, dozvíte se vše - jméno choreografie, kdo to vymyslel či rekonstruoval atd. Jen u všech nemám název kapely, od které tu skladbu použili.

Ano, díky, přesně to jsem měl na mysli. Já mám takový dojem, že když se některá skupina zúčastní takovéto divácky přístupné soutěže, tak že nebude nikomu tajit, co to vlastně předvádějí. Většina souborů to také ohlásila, jenže málokdo z diváků si to stačil poznamenat na svůj program. Asi bych čekal, že v ideálním případě by jména tanců, se kterými jsou do soutěže, měla být zveřejněna zveřejněna předem. To, že nebyla natištěna už na programech, přikládám tomu, že asi ne všechny skupiny to nahlásily dostatečně včas, aby bylo možné to ještě vytisknout. Ale možná by bylo dobré to mít příště vyvěšené před tou soutěží na nějaké nástěnce, aby bylo možné se v tom orientovat. Anebo to mělo být do posledního okamžiku utajované jako překvapení?

Radim Vaňousek

Quote from: Eliska on April 14, 2008, 12:27:44 PM
Ahoj všem,
za sebe i za Trn děkujeme za pochvalné i negativní reakce a těší mě, že ve výsledku akce byla v podstatě pochválena.
Budiž pochválena i z mé strany. Nenudil jsem se.

Quote from: Eliska on April 14, 2008, 12:27:44 PM
...Někdo tady psal, že Impudici bylo na tom stejně jako Rond, což není pravda, nevím, kde to kdo viděl, ale podle sčítání lístků byl Rond dost jednoznačně první a Impudici + Ravelin druzí. Podle mého názoru to bylo tak spravedlivé, na můj vkus se letos Impudici + Ravelin pustili do přílišného divadla a bylo tam málo tance. V soutěžním řádu stojí "Choreografie inspirované obdobím ...", tzn. tance. Jejich vystoupení bylo spíše již tanečně-divadelní scénka, což mě připadá do TANEČNÍ SOUTĚŽE" už moc. Neznamená to ale, že by se mi to nelíbilo.

To jsem byl já. ;D
"Mnozí lidé zaměňují hrdost s hloupostí. Je pro ně těžké docílit vlastní pokory, aby jejich vnímání bylo obohaceno o poznatky druhého, moudřejšího člověka."

Xen

Trochu me mrzi, ze jsem tam nebyl, ale Beatrice byla letos opravdu vytecna (az me potkate tak se zeptejte, :)).
K ucasti:
nas soubor (Regii Caroli regis) (tedy jeho vetsina) o soutez nema moc zajem, mam pocit, ze se boji, asi bych par lidi nejak vzal a neco ukazali, dost jsem to planoval,ale kdyz sem dozvedel, ze tu zrovna bude Beatrice Massin, tak jsem to nechal vysumet. David a spol. zase jeli na "nejakou" svatbu. 

Takze kdyz sem tam nebyl tak by me zajimalo co tam bylo, takze uvitam jakekoliv dalsi info, treba jmena souboru a v jakych kategoriich vystupovali, nejake poradi, atd.

Co se tyce kategorii, mozna by slo je zjednodusit, ci je zavest jinak. Urcite je to na delsi diskusi, takze to zkusim promyslet a pak neco nadhodim.

Co se tyce nejakeho spolecne spolecenskeho programu, jsem urcite pro.

Eliska

Výborně, všechny uvedené názory ne leccos beru v úvahu, Michale...

Jakmile zjistím, jestli to souborům nebude vadit, když se info o jejich vystoupení zveřejní, dozvíte se vše - jméno choreografie, kdo to vymyslel či rekonstruoval atd. Jen u všech nemám název kapely, od které tu skladbu použili.

Společenský rozměr akce - skvělá věc, zatím jsem to ale nějak nevytvářela, neboť je to složitější z hlediska financí a jiných takových věcí. Vězte, že do budoucna se počítá možná s rozšířením kategorií, s mezinárodní spoluprácí, vícedenní akcí i se semináři. Pro letošek ale to nebylo možné nějak zařídit. Chci ještě trochu nechat usadit kategorie apod. Taky se měnilo místo konání a nehledě na to, že soutěžních skupin bylo pouza 7, což doufám, že na takovém počtu nezůstaneme...A ještě zcela upřímně. Ze strany organizace chce vícedenní akce s programem mnohem více času a přípravy a jelikož se mi právě přibližují státnice a jsem ve stádiu rozpracované diplomky, ani kdybych chtěla, nejsem zatím schopná tomu věnovat více. Takže se modlete, ať dokončím školu a pak se do toho pustím na plně obrátky.

Ad nahnání souborů na fórum, mezí prací, odpovídám tady a pauzou na oběd píšu všem mail, ať se zapojí...

Michal Medvěd

Eliško milá, vítej mezi fóristy ;)

Myslím, že Radimů příspěvek stran toho, že Rond a Impudici na tom byli stejně, byl ryze osobní ohodnocení. Jestli ten kulišák nějak nenakukoval foťákem do sčítacích lístků...  :P Přišlo mi, že celá ta "lidovková" kategorie inklinovala spíš k tanečnímu divadlu. Samozřejmě nic proti tomu. Je dobré vědět, že hodně lidí něco takového dělá. To je vlastně další námět k "přerozdělování" kategorií.

K ceně pro nejlélépe oblečený soubor jsem skeptický, pokud je oblečení součást soutěžních kritérií, je zavádějící, aby se hodnotilo ještě zvlášť. To by se taky mohla dávat cena za nejlepší výraz, práci nohou, nejlepší choreografii a tak dále. Nicméně kdyby se to z hodnotících měřítek vydělil, tak je samostatná cena milý nápad. Takže otázka podle mě je, jestli má být soutěž víc taneční nebo víc "historická". Osobně by mi nevadilo ani jedno, když to bude jasně dané.

Pokud jde o kategorie, zrovna si říkám, že by možná bylo lepší, zvlášť když je tak málo účastníků, dělit to jenom rekonstrukce / scénika. Ono stejně vymezení je problematické, protože středověkých pramenů je děsně málo, takže se tam stejně lidi cpou buď se scénikou nebo s italským patnáctým stoletím, a barokářu taky není zatím dost na důstojnou samostatnou kategorii. A porota by měla být schopná odhlédnout od toho, které tance a haveloky jsou z podstaty efektnější.
Zároveň si říkám, že by bylo pěkné (a taky uznávám, že je to poměrně slušná utopie), kdyby soubory předem hlásily, jaké tance použijí, aby se porotci (ti, co sledují historickou taneční věrnost), mohli připravit a opravdu odborně posoudit kvalitu rekonstrukce. Ale to je asi hudba vzdálenější budoucnosti  ;)

A co ten společenský rozměr akce? Jaký je "oficiální postoj" vedení?

Na další video se těšíme, i za úplatu! Aspoň to uvidíme taky z druhého kouta. Radimův snímek zabírá především druhého kameramana  :D

P.S.: Docela by mě zajímalo, kdo rekonstruoval Alla Danze to Fiore de Virtu... je tu někdo povolaný k vydávání takových informací?  ;)
P.P.S.: Vůbec se nebudu zlobit, když se sem naženou diskutující ze zbylých skupin, možná by nebylo špatné je obeslat. Co ty na to, Eliško?

Eliska

Jej, ještě...stránky soutěže nefungují, protože v současné době předěláváme web a firma, která dělala ty původní webovky, nám ztratila veškerá tahle data, takže jen tak rychle se to asi neobnoví. Omlouvám se za to. Do budoucna ale asi uděláme soutěži vlastní stránky, takže by to mělo fungovat pak bez problému a jednodušeji.

Pokud by kohokoli něco zajímalo, napište na [email protected], nebo na [email protected], případně pokud se mi podaří to sledovat, budu se snažit odpovídat sem na fórum.

Eliska

Co se týká videa. Z naší strany tam byl zaplacen profesionální kameraman, který natáčel celý den, včetně prostorových zkoušek atd., takže doufám, že bude vše v pořádku a tenhle záznam, asi za malý úplatek, budeme moci poskytnout všem...

Jesli jsem to správně pochopila, chcete seznam skladeb a tanců, co kdo v souteži předváděl. Není problém ho zveřejnit, mám ho úplně podrobný, ze kterého vycházela i porota, jen si nejsem jistá, jestli by s tím neměli souhlasit všechny zúčastněné soubory. Z mé strany není problém ho sem vyvěsit...

Eliska

Ahoj všem,
za sebe i za Trn děkujeme za pochvalné i negativní reakce a těší mě, že ve výsledku akce byla v podstatě pochválena.

Co se týká některých souborů, domnívám se, že od prvního ročníku je na nich vidět velký pokrok a to nejen taneční, ale i v kostýmech. Sice bychom tam ještě chybičky našli (třeba Villanella a polobotky, ale když si vzpomenu na jejich původní šaty, věřím, že polobotky do příštího roku taky zmizí), na druhé straně Saltum Dare, o kterých se v rámci poroty již vloni mluvilo jako o skokanovi roku, zase udělalo veliký skok dopředu, i když ideální to ještě není.

Ohledně kategorií, ti, kteří nelenili a šli s námi do hospůdky, vědí, že se tam o tom živě diskutovalo a že jsme k nějakým změnám dospěli již tam. Rond jistě potěší, že se určitě vypustí slovo šlechtické, takže na jejich měšťany se budeme těšit, a možná dojde i k jiným změnám. Ráda bych ale ještě slyšela další názory a hlavně návrhy ohledně kategorií. Cena za nejlépe oblečený soubor je, myslím, dobrý návrh.

Co se dotýče sčítání hlasů...počítá se to stejně jako ve společenském tanci, tedy hlavní roli hrají ty dobré známky (porota do lístků píše, na které místo by ten který soubor navrhla), ty horší se jakoby "vypouštějí", ale ne tak úplně, porovnávají se s ostatními. Nicméně v našem případě ve výsledku i tenhle styl počítání vychází většinou stejně jako průměr, lépe řečeno - kdo má nejnižší součet známek  (naši porotci se velmi často hodně shodují, pokud ne, liší se to v jednom místě, nestává se, že by někdo navrhl soubor na 1. místo a někdo třeba na 5....)...Někdo tady psal, že Impudici bylo na tom stejně jako Rond, což není pravda, nevím, kde to kdo viděl, ale podle sčítání lístků byl Rond dost jednoznačně první a Impudici + Ravelin druzí. Podle mého názoru to bylo tak spravedlivé, na můj vkus se letos Impudici + Ravelin pustili do přílišného divadla a bylo tam málo tance. V soutěžním řádu stojí "Choreografie inspirované obdobím ...", tzn. tance. Jejich vystoupení bylo spíše již tanečně-divadelní scénka, což mě připadá do TANEČNÍ SOUTĚŽE" už moc. Neznamená to ale, že by se mi to nelíbilo.

Doufám, že jsem vyjasnila většinu věcí, které jsem si tu přečetla. Vítám všechny reakce a návrhy a doufám, že jich tu ještě přibude.