Fórum starého tance

Bretonské kostýmy

Started by JanaWar, August 07, 2009, 20:55:52 PM

Previous topic - Next topic

Jirik

Bych si taky s dovolením vzal - ale jeste nevím co všechno a hlavně asi jine kalhoty :)

Jirik

Petr F

Quote from: Michal Medvěd on March 30, 2010, 20:10:37 PM
...
Tudíž: kdo by si, s dovolením, vzal?

...

Tady, tady, já bych si s dovolením vzal.

JanaWar

Jste tam všichni moc šikovní, ty i babička;-)

Zkusím si zkonstruovat francouzskou větu "potřebuju střih kalhot" a pokusím se ji někomu říct. Jen moc nevím komu. Ech. Oni jsou všichni moc roztomilí, ale nemám tak úplně dojem, že ty kroje doopravdy ušili...

Michal Medvěd

Tak jsem mluvil s babičkou... Napřed hudrala, že ale vůůůůbec neví, kolik by to tak mohlo stát, pak že s tím bude práce jak na kostele, tři kapsičky na vestičce a kdesi cosi, a pak se hluboce zamyslela a řekla, že když to půjde hladce, vešla by se možná s celým pánským kostýmem do tisícovky (košile, vesta, kalhoty, kabátek). Tak jsem jí řekl, že to je blbost a minimálně dva tisíce jí za to jsme ochotní dát. Já teda určitě.

Takže za kompletního pána počítejte zhruba 2000,- plus mínus něco na obě strany, podle toho, kolik s tím bude štvaní. S dámou nějak obdobně, možná o trochu míň.

Čím víc toho bude, tím to vyjde levněji (střih se nemusí vymýšlet pokaždé znova), taky by pomohlo, kdyby se podařilo vymámit střihy z Bretonců, hlavně na kalhoty, ty jsou dost divné (s vestou a sáčkem věru problém nebude).

Tudíž: kdo by si, s dovolením, vzal?

Nákup látek pak proběhne v kooridnaci s Janou, předpokládám. Babička má taky nějaké staré krajkoví, které říkala, že nemá cenu nechávat ležet v šupleti, plus lehkou vlnu oblekovou (hnědočerná, hnědá, tmavě modrá), tak na tři obleky, ta nevím, jestli nám k něčemu bude, ale to už se nějak domluví. Tož halelůja!

Michal Medvěd

Quote from: Jirik on March 30, 2010, 10:05:30 AM
Tyhle mi prijdou jako "krojova varianta" - varianta běžné nošení (k svatecnimu obleceni) by nebyla ?

Mi přijde, že je tam má sem tam i někdo, kdo vypadá, jako že nese něco na trh nebo jde na pastvu, nebo kýho výra. Podle mě tou dobou ještě rozdíl mezi "krojem" a "svátečním" v podstatě neexistuje.

JanaWar

Problém je, že (pokud to existuje) folkloristy to nezajímá, takže v knihách nic a na fotkách pánům na ty zajímavé partie poněkud není vidět. Některé soubory nosí úplně obyčejné společenské kalhoty, ale vesměs je to až později, tak kolem roku 1910, kdy už zase pro změnu skoro nic nezbývá z čepců.
Ovšem koneckonců předpokládám, že - přinejmenším prozatím - budete mít taky normální kalhoty (ty, které máte už teď). A já to ještě zkusím zjistit, ale zrovna moc to nevidím.

Jirik

Quote from: JanaWar on March 28, 2010, 13:39:22 PM
Na pokraji smrti deštěm, ale stálo to za to.
Ke stažení kostýmní manuál 132MB
http://leteckaposta.cz/903976165

Pekne moc pekne.

Neni i jina verze kalhot ?

Tyhle mi prijdou jako "krojova varianta" - varianta běžné nošení (k svatecnimu obleceni) by nebyla ?

Jrik

JanaWar

Revize č.2: (aneb Lenka naštěstí francouzsky umí)

V barevnosti šátků je "parme", s čímž jsem si moc nevěděla rady, tedy po konzultaci s odborníkem je to "comme la violette de Parme", takže fialová jako fialky.

http://www.violette-de-parme.com/fleuriste-saint-quentin.php
http://www.violette-de-parme.com/violette-parme.php

JanaWar

A rovnou první aktualizace, dámské šaty by se mi líbily taky kávové a tmavohnědé, pánské vestičky rovněž.

(zasvěcení si povšimnou známého houslisty;-)

JanaWar

Na pokraji smrti deštěm, ale stálo to za to.
Ke stažení kostýmní manuál 132MB
http://leteckaposta.cz/903976165

JanaWar

Často to jsou kovové spirálky. O šupinkách toho moc nevím,zatím jsem je nikde nepotkala. Konkrétně tenhle kroj je ale na tehdejší dobu docela drahá záležitost, takže si myslím, že by bylo pod jejich úroveň používat něco, čeho je plné moře kolem.

Magdaléna z Gabrety

Popravdě řečeno, mám hroznou chuť se do toho pustit (jak jen škola dovolí), akorát jsem stále na vážkách, kvůli využitelnosti, neboť s největší pravděpodobností budu koncem července v Bretani, takže Humprecht 31.7. určitě zmeškám a zkrátka bych byla ráda, když už se s tím budu šít, kdyby přišel k užitku častěji než jeden pozdně gotický kostým, který jsem ráda když opráším jednou do roka ;)
omlouvám se jestli je to někde polopaticky vysvětleno, ale těch diskuzí je tolik, že se v nich plně neorientuju
jinak ještě dotaz k těm kovovým kolečkům, která jsi zmiňovala - myslíš, že se v Bretani používala taky vystřižená z rybích šupinek? Zdobili se tím kroje na Blatsku u nás v jižních čecháh a vypadá to hrozně pěkně...

JanaWar

Ahoj, tohle je kroj z Quimperu. Většina fotek je spíš novější verze kroje, až z 20. století. Pro konec 19. století je nutné trošku změnit siluetu (delší a širší sukně, větší čepec - ty miniaturní jsou dost nové, pokud vím, tehdy ještě zakrýval větší část hlavy, přibližně jako je to na 4. obrázku shora, vpravo). Pokud se rozhodněš pro Quimper, ráda Ti předám fotky a návody, které k němu mám. Protože je to jeden z těch "slavných" krojů, které má v oku každý Bretonec, je opravdu nutné dodržet střih, vrstvení, typ výšivky (kromě korálků se často používají i taková kovová kolečka) i materiály. Původně jsem na něj taky myslela, jenže vzhledem k tomu, kolik toho mám na starosti, jsem uznala, že si ho ušiju až do důchodu. Bude to fuška... ale budeš krásná;-)

Magdaléna z Gabrety

mohu se jen zeptat, poradil-li by mi někdo? nejsem si jistá s datací, mohu-li se něčím takovým nechat inspirovat: http://korriganedarmeilhouglas.jimdo.com/les-costumes/
je to sice z druhého konce Bretaně, ale vyšívek se zdá být uměřeně...

JanaWar

Uáááá, zase ne. Doufám, že zítra. Ale mám knížky, co vypadají zatraceně dobře, možná dokonce důvěryhodněji než fundus místního souboru;-)
(Mikuláši, během víkendu to nějak dodělám, ať už to s hospodářskou špionáží v Cercle dopadne jakkoli. Uf.)