Fórum starého tance

Bretonské kostýmy

Started by JanaWar, August 07, 2009, 20:55:52 PM

Previous topic - Next topic

Jirik

Už :)

Sem děsně zvědavej.

J*

JanaWar

Pustí mě k tomu až zítra;(

Jirik

Tak jak dopadla špionáž?

JanaWar

Rošťáci. Scénické kostýmy dělat samozřejmě nechci (ač mimochodem - mezi bretonskými soubory je to zcela běžné;-)
Spíš přemýšlím o tom, jestli by třeba slečna z bohatší městké buržoustské rodiny tancovala s venkovanem o čtyři cenové kategorie níž, že...

Jirik

Michal Medvěd

Quote from: JanaWar on March 21, 2010, 21:42:14 PM
Jen se mi moc nedaří vymyslet co s tím, pokud bychom se snažili tančit v tom nějaké pásmo jako představení. Aby to "od každého kousek" nevypadalo hrozně...

Scénické kostýmy  ::)

JanaWar

V zásadě myslím, že si každý bude moci vybrat z několika variant:

Rennes, bohatší střední třída (samety, tafty, hedvábí, vlna, bavlna...klobouky z plsti nebo slaměný "cilindr" nízky/vysoký, průhledné taftové čepce "přistávací rampa" menší velikosti nebo čepeček s mašlí pod bradou)
socky z Rennes a okolí (oblečení spíše pracovního typu, vlna, bavlna, len... slamáky, dřeváky, bosé nohy)
venkovan odněkud z kraje Ille-et-Vilaine (slečny střihově podobné Rennes ale z hrubě tkaného plátna s velkými čepci "přistávací rampa" z bílého plátna, pánové kalhoty pod kolena trochu typu Arbeau, bílé "návleky" podobné šitým punčochám, vestička a kabátek, případně ta divná modrá košile nebo kožich;-)
náhodně kolemjdoucí námořník (pracovní "košile" francouzského typu ze silného plátna)
náhodně kolemjdoucí práci hledající z jakéhokoli regionu

Jen se mi moc nedaří vymyslet co s tím, pokud bychom se snažili tančit v tom nějaké pásmo jako představení. Aby to "od každého kousek" nevypadalo hrozně...

Michal Medvěd

Quote from: Jirik on March 21, 2010, 19:10:52 PM
Ten rok se bude muset upřesnit. Těch dvacet let je překvapivě dlouha doba - a jak je u nás zvykem vypadá to jako období kdy se mění módní styl. Viktoriánská móda dosluhuje :)

Že se mění móda bereme jako výhodu, znamená to, že se můžou potkat docela různé styly a pořád je to v podstatě dobře. Závisí, jak moc byl kdo zpátečník.

Jirik

Min socky :) Prima.

Ten rok se bude muset upřesnit. Těch dvacet let je překvapivě dlouha doba - a jak je u nás zvykem vypadá to jako období kdy se mění módní styl. Viktoriánská móda dosluhuje :)

A jak to vypadá na internetu je poměrně hodně informací takže není problém dělat přesnej rok.

Výhoda roku 188x + by byla o něco větší dostupnost katalogu a fotek.

Mrknul sem ještě na košile a už sem přišel na záhadu stojáčku - ejhle on je to "kolárek". Asi ne uplně ve všech případech ale je to běžná součást košile.
http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.phoenixmasonry.org/masonicmuseum/images/Sears_Catalog_Page_1897.jpg&imgrefurl=http://www.phoenixmasonry.org/masonicmuseum/gutta_percha_collar_box.htm&usg=__CRKybJ1Xke5VbV1dRwKwncGeUxo=&h=627&w=448&sz=112&hl=cs&start=8&um=1&itbs=1&tbnid=ogp2MrBZuBvdeM:&tbnh=136&tbnw=97&prev=/images%3Fq%3DSears%2BCatalog%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26tbs%3Disch:1

To je zase období - má to víc vrstev než francouzská  renesance a těch doplňků . Už se na to těším :)
J*

JanaWar

Holalala, já ale vůbec neřekla, že máte dělat socky! Myslím, že každý se prostě rozhodne, co by rád a podle toho sladí obleček jako celek. Navíc v prinncipu zřejmě děláme spíš sváteční oblečení, na které se tehdy děsně šetřilo, aby se mohli oslňovat sousedi. Chudší si sváteční šaty různě předávali uvnitř rodiny, přinejmenším šperky se půjčovaly zcela běžně. Tedy: v principu se snažíš vypadat bohatší než jsi. Kdo chce dělat socku, klidně může, ale stejně tak můžeš mít oblečení z dost drahých látek a tvářit se jako místní buržoazní rodinka.
To co máš na fotkách je dost dobré, vestička, kalhoty, košile pravděpodobně v pohodě, kabátek je trochu později. Kvůli holčičím čepcům bych potřebovala dataci spíš blíž k sedmdesátému roku, později se místo zvláštní "přistávací rampy" nosí ještě divnější věc s mašlí pod brahou (má ji ta paní na fotce s bretonským miminkem). Ale je fakt, že se ty módní styly dost míchaly, nejspíš je možné mít tam zároveň lehce zastaralé a novátorské modely.

Jirik

Jinak pro představu skladba mužského oděvu kolem roku 1885 +-

http://www.gentlemansemporium.com/mens_victorian_clothing.php

Jirik

Jirik

Sakra škoda že musíme sehnat sockoidnější oblečení.

Povedlo se mi ukořistit skoro přesně tohle
http://www.westernersoutfitter.com/Laughing%20Moon/l109.htm

Rok 1885 by souhlasil - jen sociální vrstva moc ne :(

JanaWar

Já se fakt snažím. Ale špionážní návštěvu skladu kostýmů mám domluvenou až na pátek. Vydržte, všechno bude. Zmateným se omlouvám. Pardon.

Petře: Určitě budeš potřebovat vestičku, košili a budeme moc rádi za klobouk. Ten může být stejný jako mají Jiřík, Mikuláš atd. (tedy černý plstěný s kulatým dnem) nebo takový slamák jako je na fotkách a obrázku. Možností je povícero.

Michal Medvěd

Quote from: Petr F on March 16, 2010, 15:40:10 PM
Prošel jsem si galerii, a jsem zmaten. Nemám vůbec představu co si mám pořídit, POMOC.

Jana slíbila vyprodukovat nějaký konkrétnější manuál. Já s tím půjdu za babičkou někdy následujících čtrnácti dnů, zjistím, kolik by to stálo ušít u ní, tak zatím vyčkejte času.

Quote from: Jirik on March 16, 2010, 15:26:28 PM
Jak vlastně vypadá ta košile???

V zásadě dost podobně jako renesanční, akorát nahoře je už do mírného límečku a je fakt hodně dlouhá. Bývají překvapivě z docela silých látek.

Petr F

Prošel jsem si galerii, a jsem zmaten. Nemám vůbec představu co si mám pořídit, POMOC.

Chci zajít do krejčovství, ale vůbec nevím co bych měl chtít  :(

vesta: ?
košile: ?
klobouk: mají ostatní ploché dno, nebo bych byl jediný?