Fórum starého tance

Bretonské kostýmy

Started by JanaWar, August 07, 2009, 20:55:52 PM

Previous topic - Next topic

JanaWar

JanaWar

Petr asi středu nestíhá. Kdyžtak se ozvu.

Pro ostatní:
TEXTIL FORUM s.r.o.
Uruguayská 416/11 120 00 Praha 2
(vypadají dost nadějně)
(ale nepocitejte se 100% vlnou na kalhoty za 200Kč.Jirik)

Jirik

Slo by k Mikulasove babicce zajit ve stredu pred treninkem? Latky uz mam vsechny.Jinak firmu Textilforum taky doporucuju. Jirik

JanaWar

Jiříku, paráda, gratuluju k látce. Petře jak jsi na tom? Pokud už máš taky nakoupeno a pojedeš se měřit, mohl bys tam Jiříkovi tu látku vzít. Nepojede i někdo další z objednávajících? Případně bych se tam s vámi pokusila otočit, ať to můžeme společně probrat. Ale taky nemám úplně volno, tak bych raději vzala víc zájemců z jedné vody načisto;-)

Jirik

Tak latku mam.A podle mne tu samou jako byla na obrazku od Jany.Nakonec Marlen.Jirik

JanaWar

O vzoru rybí kost jsem nikdy nic neslyšela, ve většině návodů je výslovně řečeno jednobarevná a pruhovaná. Ty šedé proužky by šly, pokud látka není moc slabá.

Jirik

JanaWar

Ách, přišla mi zásilka bavlněného tylu!

JanaWar

Milí, tak tedy vyhlašujeme hledání a nákup látek, neodkládejte to příliš, budeme rádi, jestli to všechno stihneme!
Na většinu věcí doporučuji kombinaci jemné vlny a bavlny (s případnými přídavky viskózy, lnu, hedvábí). Pokud najdete dobře barevnou a pěkně vypadající látku, smíříme se i s příměsí polyesteru, není čas na hrdinství a koupit něco pěkného je vážně problém.
Spodní prádlo může být bavlněné i lněné, záleží na vás.

spotřeba látek při 140 cm šířce
kalhoty 110 cm (případně 120 cm) ...doporučuji kombinaci jemné vlny a něčeho, případně silnější plátno
vestička 50 cm (případně stačí 30 cm) ...doporučuji vzorovaný samet, brokát s květinovým vzorem (viz fotografie!) nebo kombinaci jemné vlny a něčeho
košile 150 cm ...bavlna/len
dámské šaty 4-5 m (živůtek 120 cm + 3 délky na sukni) ...doporučuji kombinaci jemné vlny a něčeho, případně silnější plátno

V příloze poupravený aktuálnější kostýmní manuál.

Zde obrázky pro představu:
http://picasaweb.google.cz/WarJana/BretanDamaIlleEtVilaineRennes1870#
http://picasaweb.google.cz/WarJana/BretanPanIlleEtVilaineRennes1870#
http://picasaweb.google.cz/WarJana/VenkovIlleEtVilaineRe

JanaWar

Dobře, potom to spolu probereme. Jakmile jsem začala dělat hlubší průzkum, zjistila jsem, že kroje mají pekelně sevřenou formu (jaké barvy, látky, vzory, co se kam našívá a co špendlí, jak se vrství na sebe, jak se kládají čepce...). Ani po té době v Rennes nemůžu říct, že bych nad tím definitivně zvítězila, spíš naopak. Tak nevím, co se ti povede během cestování odhalit. Ale palce držím, to zase jo.

Magdaléna z Gabrety

Díky, tak to je dobré, to bych mohla stihnout...
Vzhledem k tomu že přesnou oblast stále rozmýšlím bude nejlepší když přes prázdniny nasbírám inspiraci a informace a pak až budu mít nějaký konkrétní návrh, tak se ozvu, abys na to pohlédla kritickým okem :-) a za dlouhých zimních večerů bude na vyšívání času dost :-)
Jinak se mi ještě po dlouhých letech ozvala kamarádka, která je sice z Franche Comté, ale zato je švadlena divadelních kostýmů, tak  se mi ji třeba povede přesvědčit k nějaké spolupráci, uvidíme...

JanaWar

Pozdravení, pokud nestihneš Humprecht, bohatě stačí ušít kostým na podzim nebo přes zimu. Samozřejmě, že budeme tím radši, čím víc lidí budeme schopni obléknout, ale jeden to nejspíš nezachrání. Taky se musíš rozhodnout, co bys chtěla, co se například Quimperu týká, vlastně ti s tím jsem schopná pomoci jen částečně ... a abys začala vyšívat už teď;-)

Magdaléna z Gabrety

Quote from: Michal Medvěd on May 14, 2010, 19:45:00 PM
Kostým na fest noz je zcela dobrovolná aktivita. Možná před tím uděláme nějaký piknik, tam by to bylo fajn, ale není to jisté. Na večer kostým rozhodně potřeba není.
to mi v rozhodování moc neulehčilo  ;)
bylo by možné pak domluvit třeba nějaké konzultace nebo ušití některé náročnější části kostýmu dohodnout až někdy později? zase s tím nechci moc otravovat :-[ ale nějak se nemohu smířit s tím, že se připravím o celou radost z šití...

Michal Medvěd

Quote from: Magdaléna z Gabrety on May 14, 2010, 19:30:14 PM
převelice se omlouvám za svou natvrdlost a nerozhodnost - fest noz Gwengolo bude taky v kostýmech?

Kostým na fest noz je zcela dobrovolná aktivita. Možná před tím uděláme nějaký piknik, tam by to bylo fajn, ale není to jisté. Na večer kostým rozhodně potřeba není. Ale kdo chce být za fešáka, ať si klidně poslouží ;)

Magdaléna z Gabrety

převelice se omlouvám za svou natvrdlost a nerozhodnost - fest noz Gwengolo bude taky v kostýmech? pokud ano přidala bych se pro nedostatek času do seznamu zájemců o kompletní kostým s tím že to asi zas tak úplně nechvátá, vzhledem k tomu, že se na Humprecht nedostanu...