Fórum starého tance

Historická rozcvička

Started by Michal Medvěd, January 17, 2008, 15:36:17 PM

Previous topic - Next topic

Michal Medvěd

JanaWar

Quote from: sakul on January 22, 2008, 23:52:14 PM
Chcete mit z Rondu tanecni spolek se snahou zasadit tanec do nejakych realii nebo divadelni spolecnost s par hezkymi slecnami a hopsanim? Napadlo me to uz u Playforda: Jen prvni cast byla skoro hodinova konverzacni hra s peti triminutovymi tanci...

No nic, ja do toho vlastne co mluvit nemam, dokud budu externi muzikant, dokazu si na te spolupraci najit spoustu pozitiv. Ale pokud by treba soustredeni mela vypadat tak, ze tretina casu bude venovana divadelni pruprave misto sziti tance s hudbou, ztrati pro me (a myslim, ze i pro par dalsich lidi) cast puvabu.
Jano a Mikulasi, uvedomte si, ze jste oba hodne divadlem zasahnuti a zkuste se na to trochu povznest a podivat z pohledu jinych...

Neboj;-) divadelní spolek z Rondu rozhodně dělat nechci. Zkrátka jen uvažuji nad tím, jestli si divadlem nemůžeme tu a tam trochu vypomoci. "Playford" je klasický příklad tanců, které se hezky hopsají, ale dívat se na ně poněkud... nedá;-)
To představení trvalo půl hodiny a nemyslím si, že by diváci vydrželi víc tanců, než kolik jich tam bylo. Na samotné Playfordy by se člověk nezvládl dívat ani čtvrt hodiny. Trochu se to dá vylepšit divadelním děním uvnitř tanců, ale i tak z toho asi nikdy nebude strhující podívaná. Jojojo, kdybychom dělali akrobatický rokenrol, nahodíme radostný úsměv a máme vystaráno;-) dokud budeme u starých tanců (z nichž jsou na koukání zvenku Playfordi asi nejhorší) špetce divadla se asi nevyhneme. Ale je to jen kousek, samozřejmě.

Michal Medvěd

A abychom se vrátili k tématu, stručné shrnutí mýma očima:

1) Jak jsme zjistili s Jitkou (tou od medvědů  ;)), každý vnímáme rozcvičku trochu jinak. Já do toho nějak zahrnul i všechna průpravná cvičení, která neslouží přímo k zahřátí a protažení. Zkrátka všechno, co je součástí tréninku, a není to přímo tanec. Takže další diskusi směřujme k tomuhle širšímu pojetí, pokud chcete, přejmenujte si v duchu debatu na "cvičení pro tanečníky historických tanců", nebo tak něco  ;).

2) Potřebu zahřátí a protažení nikdo nezpochybňuje. Můžeme se jen podělit o to, jaká podoba nám nejvíc vyhovuje a obohatit se navzájem (já vždycky po půlnoci mluvím jako laciná esoterní příručka!  ;D)

3) Od úvodu zůstává problém "obrácení do sebe", který připomněl i Xen u Feldenkraise. Zajímalo by mě, jak to kdo vnímá. Já samozřejmě vycházím ze svojí zkušenosti - mám zkrátka pocit, že když se první část večera soustředím převážně na sebe, dělá mi pak problém rychle "přepnout". Vám ne?

4) A ještě k tomuhle bych se vrátil: "Možná je to totiž naopak, než to děláme: možná není lepší nechat lidi zautomatizovat si pohyb a tanec natolik, že k němu pak můžou přidávat vnímání. Možná je lepší zautomatizovat si vnímání lidí a prostoru natolik, že se k němu pak může přidat tanec." Zní to trochu jako nějaký Herakleitovský zlomek, uznávám :P Ale mám zkrátka někdy pocit, že někteří lidé si ten pohyb automatizují tak dlouho, že už je to vlastně neefektivní.

5) A otevřený zůstává problém, jak moc se lišíme od ostatních tanečníků tím, že se snažíme předvádět na scéně věci, které tam primárně nepatří. A jak by se tomu měla přizpůsobit naše příprava. Pokud nějak.

Doufám, že diskutujícím se to trochu zpřehlednilo a monitorující se dobře baví ;D

Michal Medvěd

Quote from: Jitus on January 23, 2008, 11:26:54 AM
...tak si to dejte do vaší neviditelné, soukromé sekce a založte normální diskusi o rozcvičkách pro nás.

Jémine, tady je nějaké "my" a nějaké "vy"? Toho jsem si doposavad nebyl vědom. Docela by mě zajímalo, koho ty kategorie zahrnují. Jestli to má být my = Rond, připomínám, že tohle fórum je moje a Davidova soukromá aktivita, která s Rondem souvisí jenom tak, že běží na stejné doméně, protože to byl hosting, co byl zrovna snadno poruce. Když odhlédnu od nás administrátorů, máš tu třeba ty s Xenem víc příspěvků než celý Rond dohromady. A kdybych započítal i Kychota... :D

Pokud to my znamená já s Davidem, připomínám pro změnu, že jsme tu administrátoři. Staráme se o to, aby fungoval diskusní prostor. Jinak si to tu neuzurpujeme o nic víc, než kdokoliv jiný. Nevidím důvod, proč bychom měli zakládat "normální diskusi o rozcvičkách" pro "vás", kdyžto kdokoliv z "vás" může dost dobře udělat sám. Ať už jste "vy" kdokoliv. Absurdita toho požadavku ukazuje, jak moc se míjíme v pojetí toho, co fórum znamená.

Takže: tohle fórum má být fórum. Veřejné a otevřené. Platforma, na které se budou potkávat lidé, kteří chtějí vést dialog. Já osobně o dialog stojím. Proto provozuji fórum. Z principu velmi svobodomyslné. Budu s radostí a zájmem přihlížet jakékoliv diskusi o "normálních rozcvičkách", budu-li k ní mít co říct, rád se do ní i přidám. Stejně jako jakýmkoliv dalším tanečním debatám, které se tu kdokoliv rozhodne vést. Pokud sem ale většina návštěvníků bude chodit s tím, že "jen monitorují", může se stát, že nikdo z nás brzy nebude mít co monitorovat.

Zkrátka, úroveň fóra bude taková, jaká je úroveň jeho přispěvatelů. Pokud "vy" nechcete číst "naše" podivné diskuse, založte si jiné. Tak je to v pořádku, tak to má být. Když na moje (naše?) výkřiky do tmy nebude nikdo reagovat, ale jinak bude fórum plné života, rozhodně nebudu mít pocit zbytečné práce. Protože kdybych chtěl mít blog, kam budou lidi jenom chodit monitorovat moje zmatené názory, nezakládal bych fórum.

Vlastně i jeden blog mám.

Nepíšu na něj.  :P

Jitus

Emotivní to být nemělo.
Řekla jsem, jak to na mě působí a co si o tom myslím, což jsi chtěl.
Debatovat se dá celé hodiny o ledasčem, jde jen o to, aby to ve výsledku mělo efekt.
Dle mého názoru.

Michal Medvěd

Jen malé přiblížení pro Šakůla: to, co se dělo a děje na většině rozcviček, o kterých jsem psal v úvodu, by bylo zhruba ekvivalentem toho, kdyby se sešli muzikanti na zkoušce a první hodinu společně cvičili stupnice a rozklady akordů. Čímž nechci říct, že stupnice a rozklady nejsou důležité. Jsou. Zatraceně. Ale pro hraní v kapele člověk potřebuje i něco víc než skvělou techniku. A možná by se ten společný čas dal využít nějak jinak.

Pokud jde o ten příklon k divadlu, který některé tak dráždí: to je nějaká tajuplná chiméra. Třeba v mém původním příspěvku je o divadle snad jediná věta ("Zapojit cvičení vycházející mnohem víc z toho, na co jsem zvyklý od divadla, směřující především k vnímání a reagování."), o které si nemyslím, že by znamenala nějakou zásadní revoluci. Jana si to celé zřejmě vyložila trochu divadelněji, než jsem to já myslel, David zase trochu víc do moderního tance. Nic proti tomu! Naopak, jsem rád, že se tu vůbec scházíme, čteme a vykládáme. Tak to má být. Diskusí pak můžeme třeba i k něčemu dojít. Jen zkusme při čtení odlišovat jednotlivé lidi, názory a smysl věci. Jinak se navěky budeme zaplétat do informační mlhy výkřiků ražení: "tahle diskuse je celá nějaká divná".

Zkrátka: je to jenom námět k diskusi, nechápu, proč se kolem toho dělá takové nekonkrétní a emotivní haló :D
Ale vítám vaše podněty. Třeba s těma medvědama, to beru.  ;)

Jitus

Šakůle děkuji.
Další varianta ... neb mi to nepřipadá jako všeobecná debata o rozcvičkách nýbrž
debata o rozcvičkách Rondu, tak si to dejte do vaší neviditelné, soukromé sekce a založte
normální diskusi o rozcvičkách pro nás.

sakul

Add Jitus: To mi promluvilo z duse ;-)
Procitam to tady taky od zacatku bez reakci, protoze tohle jsou problemy, ktere by imho mely jit mimo me. Ale cim dal, tim vic mam pocit, ze to tak uplne neni pravda. Kdyby si par poslednich prispevku precetl nekdo nezasveceny, lehce by nabyl dojmu, ze jde o debatu amaterskeho divadelniho spolku. Myslim, ze probirane tema ma trochu hlubsi priciny, do kterych nas Dabel zapleta. Chcete mit z Rondu tanecni spolek se snahou zasadit tanec do nejakych realii nebo divadelni spolecnost s par hezkymi slecnami a hopsanim? Napadlo me to uz u Playforda: Jen prvni cast byla skoro hodinova konverzacni hra s peti triminutovymi tanci...

No nic, ja do toho vlastne co mluvit nemam, dokud budu externi muzikant, dokazu si na te spolupraci najit spoustu pozitiv. Ale pokud by treba soustredeni mela vypadat tak, ze tretina casu bude venovana divadelni pruprave misto sziti tance s hudbou, ztrati pro me (a myslim, ze i pro par dalsich lidi) cast puvabu.
Jano a Mikulasi, uvedomte si, ze jste oba hodne divadlem zasahnuti a zkuste se na to trochu povznest a podivat z pohledu jinych...

Jitus

Mno...dobře, tak mi to nedá a ještě jeden příspěvek. Taky asi budu jen monitorovat.

Celá ta debata mi přijde poněkud nesmyslná. Trochu jsem na rozpací z toho, že se snažíte vymyslet
něco nového, když neznáte ani to staré. Je mnoho technik... jak můžete vymýšlet, co je nejlepší, když nmáte ani základní přehled o tom co existuje? Působí to na mě trochu jako únik od základů, asi proto, že si myslíte, že vám to nejde.
Dalo by se to tom debatovat celkem dlouho, proč, jak...

Jiank celou tuhle debatu tedy přejmenujte ne na rozcvičky (natož historickou) ale na divadelní rozcvičky. Je důležitý si uvědomit co chcete...tančit nebo hrát divadlo? Někde se začít musí. Tohle celé nezačíná nikde, je to takové splácané dohromady a vlastně z toho nic není.

Tož hodně štěstí.

fairyqueen

Tak teda hruza do ceho jsem se to uvrtala. Priste budu jen monitorovat, jak rika Mikulas. ::)
Ale abych to neodbyla uplne. Samosebou musite pocitat s casem, ktery mate vymezeny celemu hopsacimu sezeni a dle toho bych rozcvicku prizpusobila. Takze budete-li pocitat s hodinou a 1/2 a chcete-li neco udelat tak si myslim, ze je nejidealnejsi rozproudit krev nejakou aerobni cinnosti (kdyz chcete neco udelat, jak pisete). Kdyz to obohatite necim jinym tak jen dobre. Proste se fakt zahrat. Vykaslala bych se na nejake improvizacni kontaktni techniky, tim se stejne houby co rozcvicite (rekla bych, ze tim ztratite vic casu a uzitek bude pramaly). A nevim nakolik je to prinosne pro vasi tanecnost. Pak vam zbude dost casu rozvijet tanecnost v ramci historickeho tanecniho treninku.
A za Dofka pisi, ze i aerobni cinnost se da delat s chuti a radosti. (treba se postavte proti sobe a delejte step touch - step touch a sklebte se na sebe a predstavujte si, ze jste medvedi - to je zas muj navrh)

Tak. A konec a tecka Tlusteho pradedecka!  :P

JanaWar

A máte-li na to nějaký osobní recept, velmi mě to zajímá;-)

JanaWar

Quote from: fairyqueen on January 22, 2008, 19:50:00 PM
Quote from: Michal Medvěd on January 21, 2008, 21:36:08 PM
Quote from: Jitus on January 21, 2008, 17:20:28 PM
Já už to nemůžu vydržet ::). O čem se to tady bavíte ???

Nerozumím otázce...  :P

Tak ja jsem to tedy taky docela nemohla vydrzet, ale dlouho jsem se zdrzela komentaru. Ale kdyz si Mikulas toliko zada nejak reakce... Tak si teda myslim, ze strucne a jasne je rozcvicka od slova rozcvicit se (proste rozhybat, rozehrat), abyste si u toho dalsiho hopsani nestrhali cely telo.  A je vcelku jedno jestli se povazujes za tanecnika, pevce ci bubenika! A dal bych to tu nerozpitvavala (i kdyz nekteri z nas jsou atomovi fyzici :D). A i kdyz nechci mluvit za sve pribuzenstvo, tak si myslim, ze to nejspis vidi podobne.

Naprosto s tebou souhlasím, že je potřeba se před tancem rozhýbat. To tu přeci nikdo nepopírá. Spíš jde o to, že příprava na hopsání mnohdy končí právě jen u toho mechanického rozehřátí... v některých případech to nevadí, ale řekla bych, že historickému společenskému tanci to trochu nevyhovuje. Tedy, milé Jitky;-) zkoušíme přijít na to, čím obohatit rozcvičky, aby víc podporovaly komunikaci s okolím a vnímání ostatních tanečníků, protože těch, kteří na to přijdou úplně sami, zase tak moc není.

Michal Medvěd

Quote from: fairyqueen on January 22, 2008, 19:50:00 PM
Tak si teda myslim, ze strucne a jasne je rozcvicka od slova rozcvicit se (proste rozhybat, rozehrat), abyste si u toho dalsiho hopsani nestrhali cely telo. 

Nu, to nezpochybňuju ani v nejmenším. Ale rozhýbat a rozehřát se dá mnoha různými způsoby. O to tu běží.
A zároveň mi do toho pytle spadla i všechna průpravná cvičení, která (uznávám, moje terminologická chyba) nejspíš už ani nelze do "rozcvičky" v tomhle úzkém, rozhýbávacím a rozehřávacím pojetí pojmout.

Mluvme tedy o cvičeních a průpravě obecně.

Všem fyzikům zdar!  ;D

fairyqueen

Quote from: Michal Medvěd on January 21, 2008, 21:36:08 PM
Quote from: Jitus on January 21, 2008, 17:20:28 PM
Já už to nemůžu vydržet ::). O čem se to tady bavíte ???

Nerozumím otázce...  :P

Tak ja jsem to tedy taky docela nemohla vydrzet, ale dlouho jsem se zdrzela komentaru. Ale kdyz si Mikulas toliko zada nejak reakce... Tak si teda myslim, ze strucne a jasne je rozcvicka od slova rozcvicit se (proste rozhybat, rozehrat), abyste si u toho dalsiho hopsani nestrhali cely telo.  A je vcelku jedno jestli se povazujes za tanecnika, pevce ci bubenika! A dal bych to tu nerozpitvavala (i kdyz nekteri z nas jsou atomovi fyzici :D). A i kdyz nechci mluvit za sve pribuzenstvo, tak si myslim, ze to nejspis vidi podobne.

Jitus

Mno... jako vo čom se tu jako bavíte?