Fórum starého tance

Plesový repertoár

Started by Michal Medvěd, November 08, 2007, 13:25:46 PM

Previous topic - Next topic

Michal Medvěd

Jo, a co na to naše budoucí hudební těleso?  ;)

Michal Medvěd

Proti pavaně rozhodně nejsem, ale první pár nedělám  ;D

(A za hlášku je třeba děkovat programátorům ze SMF... stejně jako za mnoho jiných věcí. Docela se jim to povedlo, to je fakt!)

Ještě někdo něco? ;)

Xen

Dal bych urcite do zakladu Pavanu, a muze to byt prvni tanec celeho plesu, mohla by to byt i pocta organizatorum, kteri by dali dohromady prvni par a ostatni by se "dle dulezitosti" seradili za ne. Volil bych radeji verzi ssd porad vpred - jak take rika Arbeau, hudba muze byt temer pokazde jina, jen by bylo vhodne aby dobre frazovala ss d, aby i neskoleny clovek po chvilce slysel, kde je vhodne dat semple a kde double.

Playfordy bych tam moc nemíchal.  Prinejhorisim az po dvanacte.
Ostatni veci jako Arena a cascardy bych pripadne zapojil, az nas ty tance zacnou na plesech nudid.

(jeste pochavala tvurcum, za tuhle hlasku:Upozornění - zatímco jsi četl, přišla nová odpověď. Možná bys měl upravit svůj příspěvek. A jeste se prispevek od Martiny objevil ve shrnuti)

Martina

Mně se tvé návrhy líbí hodně a vůbec bych se těch Playfordů nebála. Je samozřejmě otázka, zda se během jednoho plesu dá vše zvládnout. Tady je možnost udělat nějaký pidiplesík jen s Playfordem, ale možná to už moc trhám. Jinak mě detailní výčet možných tanců dost nadchl, což ovšem znamená, že nemám připomínky.

Michal Medvěd

Tak první taneční vlnu bych si představoval třebas takhle:

Branles z Arbeaua

U bránlů bych se vůbec nebránil postuonému rozšiřování repertoáru směrem k choreografiím vytvořeným z dobových prvků na dobovou muziku. Arbeau sice zachycuje nějakých těch 26 tanců, ale některé z nich jsou vážně divné a navíc stejně časem dojdou. Což ale neznamená, že by se čas od času pro naprostou surrealistickou švandu nemohl nějaký ten Branle de Malte či jiná absurdita udělat. Rozmanitostí vpřed! Tady je první vlna zcela dobových tanců, které jsou smysluplně funkční a momentálně už i docela rozšířené.

Double
Simple
Gay
Bourgoigne

Cassandre
Pinagay
Charlotte
Guerre
Aridan

d'Escosse

Společenské tance podle Arbeaua

Nebylo by od věci mít v zásobě několik gaillard a pavan, jednak je možné  tancovat populární gaillardový mixér á la "Lyonnoisse", jednak by si mohl o gaillarde klidně někdo požádat. Otázkou je, jestli se snažit resuscitovat basse-dance commun podle Areny, trochu by se tím zvýšil dobový rozptyl počínání. Ale možná výhledově, proč ne... Jiné libůstky jako je Volte, Pavane d'Espagne a podobně, jsou v první fázi asi příliš hard-core. Takže časem.

Measures z Inns of court

Výběr ryze subjektivní, zatím daný tím, jak se daná tance líbí mně... Můžeme rozšířit. A v zásadě bych se, stejně jako u bránlů, nebránil ani tvorbě nových tanců z dobových prvků na dobové melodie.

The Queen's Almaine
The Black Almaine
Lorayne Allemayne
The Auld Allman

Cascardas podle italských mistrů

Těmi je ještě potřeba se probrat, začít nějakými jednoduššími kousky. Proberu to ještě s někým italofilnějším, nejspíš s Kačenkou.  Všeobecná výhoda je, že v Carosovi i Negrim jsou ke všemu loutnové tabulatury.

Balli a baletti

Jsem pro to, aby měl kdokoliv možnost na plese předvést nějaké ballo. Ostatně, tak nějak to asi bylo i v realitě. Kdyby se případní zájemci nahlásili dostatečně dopředu, nebyl by jistě problém to zařídit. Navíc bychom konečně do společenského tance dostali ten rozměr podívané, který tam byl vždycky taky trochu přítommný. Co vy na to?

Playford

Další otázka k diskusi je, zda rozšířit repertoár i na Playfordovy tance. Minimálně některé tance z první edice jsou s jistým přimhouřením očí použitelné do renesance. Na druhou stranu by se tím záběr rostáhl na nějakých sto deset let, kdybychom vzali pod křídla i basse-dance commun, sedmdesát let bez něj. Co na to ctěná veřejnost?

Náměty a připomínky vítány!  ;)

Michal Medvěd

Tak už nějak v hlavě skládám ten repertoár. Slibuju první nástin během příštího týdne!

Michal Medvěd

Šakůle, já tě miluju, ty kluku ušatá  ;D

sakul

Ples s dobovou (opravdu dobovou, ne romanticky stredovek) kapelou a tancem je muj sen.
Kdyztak mi poslete nejaky hruby seznam, o ktere skladby by mohlo jit. Udelam jednoduche aranze (treba pro loutnu a jeden solovy nastroj, pripadne jeste b.c.), ktere muzeme rozdat zainteresovanym muzikantum a na ples nebo seminar vzdycky nejakou skupinu hudebniku slozit...

Xen

Asi delam moc veci najednou a pak se mi neco vykuruje zhlavy.

Takze bychom mozna mohli oslovit nejake poradatele plesu jestli by o to nemeli zajem. Pripadne udelat jeste nejaky miniseminar pred konkretnim plesem, treba jako dve hodiny pred plesem, kde by se bylo mozna predem naucit nejake tance. Ale asi hlavni problem bude z hudbou, protoze na vetsine plesech zive kapaly a co ja vim, tak ty zas nejaky sirsi repertoar tanecnich skladeb nemaji.

Michal Medvěd

Však jsem taky allemandy jmenoval mezi třemi podstatnými pilíři repertoáru.  8)

Xen

Mozna by stalo zato zaradit i nejake allmandy z Inns of court. Je to zhruba o 50 starsi nez nejranejsi Playford. Tance sou to jednoduche a daji se tancit ve dvojici. Pripadne od nich prejit pres jednoduche figury k volnemu tanceni. Samozrejme, ze by se mohla pridat i nejaka ta pavana. A casem, kdyz by se to rozjelo i nejaka ta gagliarda :).

Král Elfů

Vynikající nápad, vždycky jsem si něco takového přál, a přirozeně jsem pro všemi deseti. Sice se Playford z hlediska dobovosti do všegotického plesu asi moc nehodí, ale je to lepší než nějaká country, nebo se tam jen nalejvat. Podle mě by se lidi dokázali krom těch nejjednodušších bránlů naučit i ty nejprofláknutější choreografie jako Black Nag nebo Gathering the Peacods, Santa Maria a tak dále.
Mimochodem, základ k tomu učení se tu už je, nebo byl, ty pravidelné tancovačky v Karlínském Spektru.
Dovedu si představit provést ten ples ve stylu těch tancovaček. S tím, že se budou často opakovat některé nejznámější tance, které pak bude umět většina lidí.

Martina

Pokud je čas vyjádřit názor, jsem zcela pro. Semináře i následné "plesy" jsou fajn nápad. Myslím, že je dost takových, kteří by si i rádi zatančili, ale není kde. Nemyslím tím semináře, ale tu fázi, kdy už člověk jakože něco umí a má chuť si zatancovat jen tak pro radost, mít pěkný kostým a kolem sebe spoustu lidí taky v kostýmech.
(A k těm šermířským plesům: na mnoha bohužel ani pseudo, prostě se pustí nějaká nehistorická zběsilost, dobrá tak na rockotéku. Nic proti tomu, to já můžu, ale nemusím se kvůli tomu oblékat do šatů z dob dávno minulých. Nehledě na to, že některé akce jsou spíše chlastačky a kuřácké závody :-\ No fuj.)

Michal Medvěd

Když ta zběsilá myšlenka najde dost spřízněných duší... tak hned potom co nevidět.

Bidak

A kdy začnou ty semináře kde se lidi naučí ty tance aby je potom na těch plesech mohli tancovat?