Fórum starého tance

Neglegére

Started by Radim Vaňousek, January 20, 2008, 03:51:48 AM

Previous topic - Next topic

Michal Medvěd

Mně se zvuk toho mojho pádla docela líbí... rozhodně to teda není žádnej kultivovanej skvost, to ani v nejmenším. Ale přijde mi tak nějak adekvátní tomu, co s tím hodlám provozova. Mám taky jeden oud z Turecka, byl zhruba osmkrát dražší a hraje zhruba osmkrát líp, ale na nějaký pivní halekačky by mi ho aji přišlo škoda.

K provozování kultivované hudební produkce tu egyptskou anabázi samozřejmě nikomu nedoporučuju ;)

sakul

Kupodivu mi to nevadi ;-) Ono se i tak nejak predpoklada, ze takhle evropske loutny vznikly. Jen to zas bude tak o 100-200 let pred zbytkem nastroju... Problem je nekde jinde, ty levne udy jsou smejdy, hlavne zvukove a vymena nulteho prazce + pridani prevazu to nezachrani ;-)

Michal Medvěd

Hosana na výsostech, Šakůl žije!
A navíc má pravdu.

Ještě vtipná rada do života (teď mě naopak Šakůl zabije):  pokud jsi pro šetřivou variantu, můžeš se pustit do podobné prasárny jako já, aneb nech si dovézt z Egypta arabášskou loutnu, donuť někoho, ať ti předělá nultej pražec na pět strun (Zdeňkovi pozdravení!), umotej si úvazy a máš prakticky klasickou středověkou loutnu, akorát s trochu baculatějším tělem a trochu kratším krkem. I kdybys tam měl jet sám, s letenkou ten vtip vyjde pořád dvakrát až třikrát levněji, než cokoliv, co kdo vyrobí tady - a navíc to máš s epesním vejletem :P
Do punkáčských začátků kapely, kdy člověk ještě netuší, co bude dál, mi to přijde jako extrémně zábavný a přitom funkční řešení. 8)
Já to plánuju jako harcovní omlaťpádlo na cestu do Santiaga.

sakul

Na pozdni 15 se jeste vejde 5-ti sborova loutna (Pesaro manuscript). Je to univerzalnejsi nez kvinterna, nylguty tam funguji velmi dobre. Klima je stavi do 20, Cepelak by ji imho udelal za 30 a 3 roky ;-)
Jestli chcete hrat v cdur a dmoll, je pro ni asi idealni ladeni g.

Michal Medvěd

Ano, pane. Bezpečnost především.
To platí o kárách i o ženských  :P

Radim Vaňousek

Dobrý, v klidu. Nebudem to hrotit. Totiž včerejší jízda z Prahy domů byla takovej menší horor, takže nejprve pořídím novou káru a pak budu pokračovat v nákupu nástrojů. Jenom doufám, že mi členové přispějí pár tisícovek, když jim nástroje předám. BTW, za nabídku Baeurovky ti děkuji, ale mám své zásady. Co není moje, na to nešahám ...od jisté doby to platí i na ženský  :D
"Mnozí lidé zaměňují hrdost s hloupostí. Je pro ně těžké docílit vlastní pokory, aby jejich vnímání bylo obohaceno o poznatky druhého, moudřejšího člověka."

Michal Medvěd

Hm... tak to ti můžu na dobu neurčitou zapůjčit svoji Baeurovku, když na ni budeš hodnej. Kdybys chtěl. Jakžtakž hraje, je osazená mandolínovejma strunama, akorát se pekelně blbě ladí. Ale to se při týhle menzuře bude s kovama ladit blbě všechno, mají prostě velkej tah. Oni věděli, proč tam ty střeva dávají. Radši zkus namíchat nějaký nylguty, to tě nezruinuje a efekt je podobnej.

Radim Vaňousek

Na střeva si zatím netroufnu. Jedna sada mě vyjde stejně draho, jako celá kvinterna.
"Mnozí lidé zaměňují hrdost s hloupostí. Je pro ně těžké docílit vlastní pokory, aby jejich vnímání bylo obohaceno o poznatky druhého, moudřejšího člověka."

Michal Medvěd

Kvinterny jsou legrační a zvládne na to hrát každý, kdo má aspoň jednu ruku. Vřele doporučuju!  ;)

To i to by každopádně mělo mít s největší pravděpodobností střevové struny.

Radim Vaňousek

No jako sorry, ale nebudu si kupovat loutnu od Čepeláka za 70 táců...

Indrák pracuje u bratří Čípů a jeho práce se mi celkem líbí. A na něčem přece začít musím. BTW, kvinternu mi nabízel za 4500Kč -ta by možná byla i vhodnější, než renesanční loutna, co? ;)

http://img144.imageshack.us/img144/6051/dscf1687abx3.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/1294/dscf1689aow9.jpg

EDIT:
zrovná koukám, že druhů louten je aj po kokot  :o Budu raději počítat do 10K.

Michal Medvěd

Aj. Koukám, že není loutna jako loutna  :o

Radim Vaňousek

Pche! Od pana Indráka, který mi zrovna dělá trumšajt-baset, bych ji pořídil kolem 5-6K, což není pro mě taková nehorázná suma. Z jedné výplaty ji pořídím a ještě mi zbyde na požitky v knajpě. No uvidíme. Zase bych nerad kupoval všechny nástroje ve skupině sám. ::)

Michal Medvěd

Loutna je podle mě takhle do začátků zbytečně rozšafná investice. Držel bych se něčeho triviálnějšího = lacinějšího ;)

Radim Vaňousek

Provázek ano!  ;) Před pár večerama jsem obdobné věci dokonce řešil i na Brodci. Struna mi připadá dost "ostrá" i zvukově. A bohužel neplandá tolik jako provázek.

Hluboko říkáš. Pro odpočinek tenorovej gemshorn (bas a subbas je drahej). Jinak bych volil asi D píšťalu. Nicméně loutna je taky dobrej nástroj a asi jej taktéž nechám vyrobit. Zpívat budem, až nabereme víc šmidlikáčů.

Jo a taky mám objednanej metronom. Bez něho ani ránu.

Michal Medvěd

Jo, ten orázek pochopitelně znám (dyk se na něm tancuje), takovejch podobnejch je po Evropě víc. Zrovna minulej tejden jsem z Daňka vytáhnul, jestli se tam napínala struna nebo provázek (prej provázek).

Já bych doporučil hrát hluboko. Mně se to líbí ;)

Otázka je, k čemu máte disposice. Nějaké drnkadlo primitivnějšího ražení zvládnou i takové nuly jako já. Pro případ zpěvu doporučeníhodné.