Fórum starého tance

Proseč 2008 - dozvuky

Started by Michal Medvěd, July 13, 2008, 17:18:50 PM

Previous topic - Next topic

JanaWar

Xen

Myslim, ze kostym bychom nepotrebovali. Udelal bych to jako se to dela na zaver letnich setkani. UKazka toho na cem se pracovalo a ne nejake vystoupeni. Asi by bylo dobre, aby se tam slovo historicky objevilo. Jen to bude potreba dobre naformulovat, aby nekdo necekal klasicke vystoupeni.

Adetka

Nemyslím, že by byl problém v tancování bez kostýmů (stačila by širší sukně pro dámy, to udělá mnoho). To spíš téma na které nasadit "tak my vám tu teda zatancujeme".

JanaWar

Quotepokud vystoupení, tak v montérkách

A to je právě ten problém. Kostým bych s sebou rozhodně brát nechtěla. Ale kdo to vysvětlí domorodcům? A kdo těm plačícím holčičkám, které se přišly podívat na princezny a rytíře (samy možná převlečeny za Sněhurku)? A to se nám taky může snadno stát, že výsledný kus bude scénicko-improvizačně-kontaktně-divadelní ozvuk historie. To bychom možná těžko vysvětlovali...

Ovšem, pokud bychom to uvedli jako výsledek tanečního kurzu (slovo historický je zde obratně zameteno pod koberec) vlastně to řeší většinu problémů. A my bychom ze sebe určitě dostali ještě mnohem lepší tanec. Pro diváka všechno!;-)

Michal Medvěd

Nemám na to teď věru hlavu, zodpovědně si to ještě jednou přečtu za týden. Každopádně vřelé díky za to!  ;)

Teď jen říkám: pokud vystoupení, tak v montérkách. Nejezdíme se tam převlíkat anóbrž tancovat.  ::)

JanaWar

Pořád plánuji, že až budu mít chvilku klidu, konečně napíšu něco o Proseči. A ten klid pořád nikde. Vypadá to, že letos je nás "neklidných" nějak víc a o zkušenostech z letošního kola podještědského tance se spíš mlčí než mluví. Tak tedy stále ještě neuspořádané výkřiky, lepší už to nebude...

Ještě jednou bych ráda poděkovala všem tvůrcům a lektorům. Moc si vážím času, který do toho museli vrazit, nemluvě o nadšení, trpělivosti a ledasčem dalším. Stejně jako loni jsem se z Proseče vrátila s vítězným pocitem, že to s tím mým tamcováním nebude zase tak zlé, že to má smysl a hlavně, že mě to opravdu baví. To je asi úplně nejlepší, co se člověku na takovém letním hopsacím kurzu může stát.

Byla jsem moc spokojená s tím, jací lidé se v Proseči sešli. To, že jsme tam protančili skvělý týden hodně záviselo i na složení osazenstva. Dodnes se vlastně trošku divím, že se za ty dva roky neobjevil nikdo problematický nebo konfliktní... Tak tedy děkuji vám všem, těším se, že se zase potkáme.

Nejsem si jistá, jestli má smysl znovu opakovat pochvaly jednotlivých částí programu, už se tu o tom napsalo opravdu hodně (například souhlasím úplně se vším, co psala Lada), tedy jen bleskově - připadalo mi to dobře vyvážené a lepší než loni. (v mém případě je nadšení způsobeno i minimalizací prostoru pro kontaktní improvizaci;-) Pravda je, že místy toho na nás bylo opravdu dost, zvlášť co se týká po večerech vyráběných rekonstrukcí, ale na druhou stranu je fakt, že jsme možná jen příliš zodpovědní. Příště se na to zkrátka musíme vykašlat ve chvíli, kdy polovina tvůrčí skupinky usíná a zbytek má nervózní tik v oku. Vlastně je dobře, když máme dost materiálu a nových podnětů a je zas jen na nás, abychom rovnou řekli, když už je toho moc.

"Nepropojenost" jednotlivých částí, jak se tu o ní už mluvilo, mně zase až tak netrápí. Stejně ty zážitky vstřebávám celý rok. Nečekám, že se to všechno spojí už v Proseči do celistvého a fungujícího obrazu. Docela by se mi líbilo, kdybychom své rekonstrukce mohli zkoumat z více pohledů, ale na druhou stranu už jsem například náš šílený bránl nenáviděla takhle. Neumím si představit, že bych s ním měla nadšeně pracovat dál. Zkrátka vždycky se to nepovede a v některých slepých uličkách je asi lepší se otočit a jít zpátky.

V Proseči se mi moc líbí, ale vzhledem k ceně/kvalitě ubytování a špatné dostupnosti pro neautomobilizované cestující, bych klidně zkusila něco nového. Možnost samostatného vaření je príma, jsem obecně docela nedůvěřívá vůči hospodskému stravování a neumím si představit taneční týden s něčím jako knedlo-vepřo-zelo/svíčková.

Záverečné vystoupení nebo jen taneční večer otevřený i pro domorodce (kteří by přišli;-) je fajn nápad. Pokud bychom to přesně dohodli (viz příspěvek Adély: musí se přestě říct v kolik hodin), nedalo by rozhlášení takové zprávy moc práce. Jen si - v případě vystoupení - neumím tak úplně představit, že s sebou kromě jiného vezu ještě kostým, a jak potom tančíme ve směsi "cokoli od gotiky po baroko". A taky nevím, jestli by se některá naše psychoticko-improvizačně-divadelní díla tak úplně zamlouvala nezasvěceným divákům.

Moc děkuji Františkovi (za neuvěřitelně povzbuzující taneční nadšení a spoustu nových myšlenek), Marii (za otevření nebjevených tanečních obzorů), Mikulášovi (za to, že nás nechal bloudit notacemi a nezlomil nad námi hůl), Davidovi a Ladě (za trpělivé cesty do Liberce... "mistři světa ve skoku pro něco"), Jitce (za organizaci), Xenovi a Kamile (za vrcholově badatelský přístup, krysího maskota a pečení perníku), Adéle (za neochvějně dobrou náladu), Jiříkovi (za to, že se vrátil z promoce, aby stihl konec kurzu), Kychotovi (za teoretický rozbor almandy), Klárce a Martince (za optimismus ve chvílích rekonstrukčního zoufalství), Evě (za divadelně-taneční tvořivost), Nicolle (která si to nepřečte, za statečnost v cizí zemi), Vaškovi (za osobitý humor), holkám z Brna (za dalekou cestu) a všem ostatním za opravdu skvělý týden...

PS: Chci piknik, chci bojovku!!!;-)

Adetka

Taktéž souhlasím s dříve napsanými pochvalnými projevy.
Co se týče mého nej... pak vedle Marie a Františka (díky, kterým ještě stále používám svaly o kterých jsem ani nedoufala, že je mám), bych zmínila "čtení" zápisů, při kterých vznikla zajímavá diskuse. Mnohdy jsme se nad něčím zarazili až při konfrontování s jinou skupinou. Pro člověka, který se se zápisem tance setkal prvně to byla dost rychlá lekce. Což mě vede k tomu, že teprve teď jsem se za vydatné pomoci Xena prokousala Nonesuchem. A protože dost solidně zapomínám tak se přeptám jestli ho v DÚ playford vůbec někdo dělal?

K tomu závěrečnému vystoupení pro veřejnost. Bavila jsem se s tou babčou z Kouzelného domku (Mme. Bulířovou) a ještě dalšíma, po různu se mě ptaly jestli budeme něco předvádět. Tak jsem je zvala, ale nebyla jsem schopná jim říct v kolik mají přijít. Pokud na něco pozvat lidi tak cca na půl hodiny max. a s pevnou dobou začátku + plakátek v obchodě. Ale příprava zabere čas. K výrobě noční bojovky se hlásím... radši je dělám než chodím.  ;)

Michal Medvěd

Teda, loni tu bujela větší diskuse. Kam se poděla srandááá?

Pokud jde o přesun, možnost vaření je jedno z kritérií, která bych rád zachoval. Pokud se teda nezblázníme a nenajedeme na model skautský tábor či dva Krišňáci v kuchyni.

A klid je dobrá věc, ale říkám si, že bychom snad zvládli najít nějakou obdobně zapadlou lokaci, kde by aspoň třikrát za den projel nějaký couravý vlak. Páč naše motorizovaná jednotka si klidu moc neužila.

Navíc se cena noci v ubytovně letos zvedla na 130,- za noc (to jsme se nepěkně podivili, když jsme vyúčtovávali!), což už mi přijde docela hodně nepříjemný nepoměr cena / výkon. Špuntíky do uší řeší dost, ale osobně jsem měl spíš problém se strašlivou zoufalostí matrací. Jenom ten oblak prachu, když do toho člověk uléhal... Loni na žíněnce jsem se vyspal nesrovnatelně líp.

Xen

Me se v Proseci libi, je tam klid. Je tam mozne vypadnout z rychliku normalniho zivota. Navic se mi moc libi ta moznost vareni, jak na ubytovne tak v sokolovne.
Od te doby co mam spuntiky do usi (dekuji Davide) muzu mit na pokoji lidi mraky.
Ja bych se tedy radeji nestehoval.

Michal Medvěd

Rychlý monitoring z Českého ráje: pro mě třeba byla kritická předběžná dohoda. Tak trochu jsem počítal s tím, že František i Marie budou alespoň nějak s muzikou pracovat, takže se ty věci propojí víc. Například původní plán byl, že i Marie bude pracovat s těmi choreografiemu, co vytvoříte, případně dělat třeba improvizaci na tu starou muziku, se kterou se pak bude pracovat. Teprve relativně nedlouho předem se nám to celé nějak samopřesunulo, takže jsem v tom tématickém okruhu "hudba" zůstal jaksi sám. Tím pádem ty věci pochopitelně byly tak trochu z rychlíku. Kdybych třeba věděl, že se František chystá pracovat na centru váhy, byl bych mohl vybrat nějaké tance, které se tímhle směrem zaměřují víc, třeba nějaké pavany. Mno, takže příště ještě důkladněji.

Připomínky k materiálům jsou zcela oprávněné, moje chyba. Stejně tak s předimenzováním úkolů, i když k tomu částečně platí moje předchozí poznámka. Na druhou stranu jsem radši, když je práce moc, než kdyby jí bylo málo. Ale odhad v těchhle věcech mi pořád žalostně chybí.
A to, že občas uletím na nějakou jinou planetu a myslím si, že všichni už tam jsou dávno se mnou, je bohužel pravda. Musíte mě stahovat dolů za fusekli, no. Každopádně budiž všem útěchou, že napřesrok se o historické tance buď postará nějaký zahraniční lektor nebo žádná Proseč asi nebude.

O přesunu pouvažujme všichni, já se taky kloním. Ten opich s ježděním furt do Liberce a zpátky bych nepřál nikomu, natož Davidovi s Ladou.

Celkově z toho mám letos pocit větší smysluplnosti než loni. A všem skaustkým aktivitám jsem silně nakloněn!

Lada

Tak ja vicemene souhlasim se vsim, co uz bylo receno, jenom chci dodat par bodu.

Myslim, ze se Prosec letos povedla jeste lepe nez loni, se spoustou lidi jsme se shodli, ze byli spokojeni a ze to hrozne rychle uteklo - program byl nabity a tak to vsechno pekne odsypalo. Podle me je to zasluha Mikulase, Davida a Jitky, ze meli letos mnohem konkretnejsi predstavu o naplni a cilech kurzu, do ktere lektori zapadli, jejich vyuka se dobre doplnovala a navazovala na sebe. Cimz nerikam, ze i tady by nebylo co zlepsit. Stejne jako Xen jsem take pro to, aby se veci priste probiraly ne tolik do sirky ale spis do hloubky a podrobneji.

Tancovacky na zacatku a na konci byly super. Chtelo by to jeste jednu nekde uprostred tydne, takhle si ji lidi vyprosli az na patek, a v sobotu byla hned dalsi velka rozluckova. K tancovackam mam jeste jeden navrh - byla bych pro, kdyby se stridaly bloky historickych tancu a s mixem na volne vyblbnuti. Na ty prvni se zapoji skoro vsichni, na ty druhe rejdi jenom ti nejaktivnejsi. Priznam se, ze jsem malokdy v nalade vymyslet nejake improvizace na tance, ktere neumim - salsa, tango atd., a radsi bych tancovala na nejake zname i mene zname historicke vypalovacky. Nebo kdyby se to mohlo casteji stridat.

Dalsi super vec bylo volne odpoledne na odpocinkovy den, to vazne bodlo. A pak bych chtela, kdyby nezapadlo to, co navrhovala Jana - nejaky lehky spolecny vyletik po krasach prirody, spojeny treba s piknikem. A nebo nocni bojova hra se strasidly a vypravou na hrbitov, rikam ja. Totiz, prislo mi, ze se na rozdil od jinych kurzu letos mezi lidmi vytvorila atmosfera skoro jako ve skautskem oddilu - tak me to inspirovalo.  ;) Nebo zavest to spolecne vareni. To je vsechno k uvaze na pristi rok.

Jo s tema domorodcema - jde jenom o to, jak je pozveme a jestli o ne vubec stojime. Oni to potvory poznaj. Je rozdil, kdyz vsude po vesnici vylepime zajimave plakatky "Zveme Vas na zaverecne predstaveni...", nebo kdyz se jen tak mimochodem mezi reci zminime "... no predstaveni nemame, ale budeme mit takovou nasi tancovacku, tak se muzete taky prijit jako podivat... "

No a velkym nametem k uvaze je samozrejme misto konani pristi "Prosece". Prosec je sice krasna, ale ma i svoje znacne nevyhody. Nejhorsi z nich je spatne spojeni a pak take ne uplne vyhovujici ubytovani. Nejen lektori by si zaslouzili lepsi pokoje, ale i pro ostatni ucastniky je osm dalsich lidi v jedne mistnosti preci jen trochu moc spartanske.

Bidak

Díky Xene za podrobný posudek, se skoro všemi výtkami souhlasím a určitě jsou pro nás velkým poučením. Vyjádřím se jenom k pár věcem:

QuoteMozna by stalo za uvahu udelat priste nejake zaverecnou ukazku a pozvat okolni lidi se podivat (třeba nejakymi plakatkami). Nemam jednoznacny nazor jestli ano ci ne, ale urcita prezentace je dobra.

Na celou sobotu večer byli, stejně jako minulý rok, pozváni domorodci a stejně jako minulý rok nepřišli.

QuoteHodne mi chybel teoreticky uvod do hudby! Nemusel to prednaset nikdo hodne znaly, jen ze existuji noty, ze se pouzivaji nejake takty, a ze jsou nejake fraze. Jak se delaji impulsy atd. Mohl se probrat i nejaky branl z notovym zapisem, notu od noty, s tim ze by to někdo pomalu zaspival.

Tak tohle byla trochu smůla. V pondělí večer měla mít přesně na tohle téma přednášku Mareike která bohužel na poslední chvíli onemocněla. Samozřejmě to tam potom chybělo.

Ve zbytku s tebou v podstatě souhlasím.

Xen

Obcerstveni na prvnim a poslednim veceru bylo super. Bylo tam co v loni myslim chybelo. Z organizacniho hlediska my tam nic nechybelo. Jen jak uz jsem rikal v loni zameril bych se jen na jedno obdobi.
Mozna by stalo za uvahu udelat priste nejake zaverecnou ukazku a pozvat okolni lidi se podivat (třeba nejakymi plakatkami). Nemam jednoznacny nazor jestli ano ci ne, ale urcita prezentace je dobra.
Priste bychom s varicim tymem mohli dopredu navazat nejakou spolupraci a uvarit nejake prilohy hromadne. Ci dohodnout nejake zberace a z mistnich plodin upeci nejake kolace abychom si natrenovali Frantiskovo nabizeni a jeste si pochutnali.

Lektori
Frantisek – uzasny jako vždy, nevim co mam vytknout, :(. (Asi me z nalosti v teho oblasti hodne zaostavaji).Líbilo se mi i zatez při posilovani jak byla rozvrzena do jednotlivych dni, takze když jsme asi druhy den byli ještě při sile, tak bylo narocnejsi, postupne jak jsme koncem tydne byli unavenejsi, tak méně narocne.

Marie – pro me skvele, ale nekteri asi měli problem prijmout jeji systém uceni. Mozna by stalo za to dat jejimu systemu vyuky nejaky uvod, kde by rekla jak funguje mozek a jak budeme pracovat. Ja uz sem na ni nekolikrat byl a něco si precet i o Feldenkraisove metode, takze ted vim jak je to mysleno, ale ještě před dvema rokama bych nemel ani tuseni.

Mikulas – napady co ucit super, ale pro mne zaostavalo provedeni vyuky – mozna jsem to jen nepochopil, :(. Omlouvam se dopredu, ze napisi asi vice o tom co dle meho nebylo nejlepsi.
Mel jsem dojem, ze Mikulas zacina byt tak daleko, ze zapomina, ze by někdo nemohl znat zakladni věci.

Materialy – super ze byli, jen pro male zlepseni, myslim, ze by tam mohl byt u kazdeho maly uvod. Par vet, které by ty poznamky zaradily. Playford byl na to asi nejhur. Nebylo napsano z ceho to je, chybel i vypis zkratek, které jsou popsany na zacatku knihy. Hodilo by se i par poznamek jak ty tance jsou zapisovane.

Ukoly – myslenka ukolu, ci samostatne práce je velmi dobra, bylo jich však moc najednou. My jsme udelali vsechny najednou. Nebyla tedy moznost se poucit z predeslých chyb. Nikomu z nas se uz pak nechtelo vracet k tomu co mame udelane a prekopat to. Mel byt jeden úkol, druhy den bychom se na nej podivali a rekli co jsme si rekli. Az pak zadat další úkol a nechat na nej cas. Ucitel musí věci odkryvat postupen jinak z toho ma zak chaos. Navíc mam pocit, ze jsme měli malo informaci pro tvorbu tech tancu, nemyslim tech pisemnejch ale spise několik ukazek tvorby choreografii na hudbu s popisem ci domnenkou proc autor pouzil zrovna tohle.

Pracovali jsme na impulsech v hudbe – ty jsou dle meho dobre v branlech, v allmandach je spise dulezita melodie. Na te jsme moc nepracovali. Ted zpetne mi chybelo cviceni, kde bychom poslouchali melodii a sli podle ni dopredu, do strany ci se zpet vraceli na vychozi místo.

Hodne mi chybel teoreticky uvod do hudby! Nemusel to prednaset nikdo hodne znaly, jen ze existuji noty, ze se pouzivaji nejake takty, a ze jsou nejake fraze. Jak se delaji impulsy atd. Mohl se probrat i nejaky branl z notovym zapisem, notu od noty, s tim ze by to někdo pomalu zaspival.

Omlouvam se Mikulasovi za ,,chytry" reci po akci, ale nejsou mysleny spatne. Ja bych urcite nic takoveho co on odvedl tam nezvladl.

Ještě se omlouvam milovnim cestiny, za hacky a carky. Chtel jsem psat bez nich, ale nejake my tam hodil word automaticky. Takze je to takove zmatene.

Bidak

Tak já místo fotek pochybné kvality přispěji obrázky nepochybné nekvality  ;D.
http://picasaweb.google.com/david.biedermann/Prose2008

kychot

Videoklipy (rovněž pochybné kvality) z posledních dvou dnů, zejména Františkovy cviky, najdete na
http://dulos.cz/prosec2008/. I když očekávám, že tu brzy budeme mít nějaké plnokrevné video, tak takovéhle klípky (formát 3gp) do mobilu můžou být užitečné pro připomenutí si a případné zopáknutí a protáhnutí se třeba během prázdnin  ;D