Fórum starého tance

Svihani slechtickou sukni ve Spanelsku v 2.pol 15.stol?

Started by catany, February 04, 2008, 12:02:14 PM

Previous topic - Next topic

Michal Medvěd

Pokud jde o patnácté století, ta možnost tu opravdu je. Zaplať pánbů.
Jde to, myslím, i bez rakve ;)

catany

Co s tim? Nejlepe se naucit tancit dobove tance, zejmena pokud zde ta moznost je? (uz vidim "nadsenou" reakci dam ze skupiny na tenhle pozadavek .... jdu si objednat rakev  ;D)

Martina

Pravdu díš. Drobný detail mi vyvolal úsměv na tváři ;D Jisté je, že to 100% není historicky korektní. Co s tím, je na obou stranách.

Michal Medvěd

catany

Zdravim,

jejda jejda, nerada bych vyvolala jakekoliv neprijemne pocity. To by me mrzelo. Jen se snazim dostat sve uprimne neoblibene pozici "dohlizitele na dobovost" a nasmerovat skupinu k posunu zas nekam dal, pokud mozno kupredu  ;). Podotykam, ze o dobovem tanci nevim mnoho. Svihani sukni mi vadilo z hlediska kostymu a moralky.

K tancum, co jsou momentalne v one skupine, jsem prisla jako slepy k huslam. Tedy jedno spanelsko uz tam bylo (a nevim, kdo je to naucil) a ted o vikendu byla skupina na tanecnim seminari a podle popisu prisli s opet stejnym problemem. Tedy informacemi, na jakou hudbu se tanci, nemohu poslouzit, pac jsem v cizine.

Ano Martino, mas uplnou pravdu, ze pokud je datace tohoto i jinych tancu uplne mimo, pak nejake svihani sukni je drobny detail.

Mikule, diky za info. Porozhlednu se.

Michal Medvěd

Achich, achich. Tak na jakou se to provozuje muziku? Ať už je to jinak cokoliv? To nám to zadatuje nejspolehlivěji.
(A budu příjemně překvapen, když v tom nebudou nanmočeni Gotharti.)

Ke dvanáctému století bych se netroufal příliš vyjadřovat, to bych musel pohlédnout do nějakých historických knih. Vzhledem k našim znalostem tance té doby je to pak spíš otázka pro odborníka na dvorskou etiketu.

Však je taky Cervera nejtajuplnější taneční rukopis :P Já z toho jsem taky moudrý jenom částečně, nikdy jsem to nestudoval důkladně, každopádně některé věci jsou očividně paralelní: baixa de castilla bude jistě podobná francouszké beauté de castille a italské bialre di castiglia (nebo jak se v těch názvech pořád dějí ty hláskové změny). A strukturou je to očividně basse-dance. Stejně jako většina zbylých tanců, které se tam vyskytují.

Martina

Já si myslím, že nejde o španělské tance 15. (vím totiž, o jakého mistra jde) ale dokonce 12. nebo 13.století. Takže otázka ohledně švihání sukně... Je to asi to nejmenší, pokud ti jde o dobovost.

catany

Diky, diky tanecni verbiri za odpovedi a za podnety  :P.

Podporena Vasimi nazory budu tedy vytrvale knucet  :P Treba vyskucim radne tance a ne tyhle divadelni smecka.

Mikulasi, jsi velice laskav za linky ale priznam se, ze ac nechci byt nevdecna, tak onen Cerverský rukopis tanecnimu nevzdelanci rekl presne tolik, co egypstky hieroglif.   :o

Xen

Ja bych ho take ve dvorskem nedelal, co se tyce lidovejsich vrstev, tak tanecni prameny nejsou. Mozna jsou nejake obrazky, ale ja o moc nevim - kdybys na nejake narazila, tak sem s nima, :).

K tomu Castiglionemu, v polsku o par let pozdeji vysla knizka Polsky dvoran, ktera je velmi podobna tomu (italskemu) Dvoranovi, ale je tam preci jen par veci z prostredi nam blizsiho.

Michal Medvěd

Vítej! ;)

Nu, to se těžko dokazuje a těžko vyvrací. Každopádně pokud to chcete mít "sichr", je dobré mít buď nějaký vášnivý popis nebo obrázek. Osobně si nepamatuju, že bych viděl na dobových obrazech nebo četl v dobových spisech, že by nějaká šlechtična mávala sukněmi. Rozhodně ne při tanci. Nevím přesně, jaká byla situace ve Španělsku, ale pokud podobná jako v Itálii (čemuž jsem nakloněn věřit), dá se relativně vycházet z toho, co o mravech píše Castiglione. Toho by asi z nějakého švihání sukněmi švihlo na fleku.

Jediný primární taneční pramen pro tohle období a místo je Cerverský rukopis. Zdá se, že obsahuje podobné věci jako francouzské, burgundské a italské prameny (samozřejmě je o hodně kratší) té doby, takže můžeme věřit v nějakou podobnost západoevropské taneční kultury. Takže já bych vyšel z toho a tanců italského quattrocenta, kde je z čeho vybírat. A některé ty tance i jménem ke Španělsku odkazují.

catany

Zdravim vespolek.
Dovoluji si miti zcela nevzdelany dotazek. Jisty nejmenovany tanecni mistr naucil moji drahocennou skupinu (venujici se druhe polovine 15.stol, nejlepe 1470-90 :-D) stredoveky "Spanelsky tanec" kde se prece tak "pekne sviha suknema". Skucim, knucim, protoze damy ten tanec miluji a zejmena rady jej tanci ve dvorskych "satech".

Podle Vaseho nazoru je me skuceni opravnene? Co bychom meli zejmena studovat za tance vhodne pro nasi dobu? Dekuju za radu.