Fórum starého tance

Pikniková výbava - Bretaň

Started by Michal Medvěd, March 15, 2010, 03:02:57 AM

Previous topic - Next topic

Magdaléna z Gabrety

Abych to upřesnila, je to kroužek, kam chodí děti tak z prvního stupně a paní Hruškové šlo jen o malé kulturní oživení nějaké akce - takže opravdu by se jednalo jen o nějakou tu "miniaturní ukázku" :-)

Michal Medvěd

Zatancovat těžko říct, nějaké miniaturní ukázka je sice možná, ale moc nemá smyslu, spíš je můžeme pozvat na nějakou tancovačku nebo je něco naučit ;D

Kolik a co nechám na Janě, měla by už být za chvíli usnášeníschopná.

Magdaléna z Gabrety

Juch, juch, s keramikou to vypadá velmi dobře! Přes jednoho Petrova kamaráda máme dílnu s kruhem a pecí, jediné co si budeme muset opatřit jsou barvítka do glazury (myslím že ale vystačíme tak se 4 odstíny, tak to tak drahé nebude). Paní Hrušková, vedoucí dílničky, se patrně spokojí jen s uhrazením ceny materiálu a teda ještě měla prosbu, když jsem vysvětlila účel, jestli by bylo možné jim pak někdy zatancovat na některé vernisáži... "hlídač parkoviště proti tomu nic nenamítá, jen si o celé zaležitosti netroufá sám rozhodnout"... tak se k tomu někdo kompetentní vyjádřete :-)
K vlastní realizaci potřebuju vědět: "kolik a co" - představuju si nějaké misky, talíře, talířky a jestli se mi to povede, nějaký džbánek v celkovém počtu kolem 10 ks... tak to můžete připomínkovat, ať to do příštho pátka je nějak vyladěné.
Dále pak se chci zeptat, kdo by ještě měl chuť točit a nebo potom glazovat - to si myslím, že je fajn i pro úplné začátečníky v oblasti keramiky a dosáhlo by se tím daleko autentičtější plurality rukopisů... zkrátka by se to tím hezky oživilo :-)

Michal Medvěd

Magdaléna z Gabrety

A s technikou to vidím na malbu do čerstvé glazury, příp. vícebarevné glazování, podmalbu jsem si nikdy netroufla zkusit, tak se do ní nepohrnu asi ani teď... ale kdyby se někomu chtělo, možná by bylo hezké mít kompletnější sbírku technik

Magdaléna z Gabrety

Quote from: JanaWar on April 15, 2010, 23:19:31 PM
Rustikálnost nikterak nevadí, ale na druhou stranu by to zas nemělo být všechno přespříliš šišaté (těch dětských výrobků bych se bála;-)
:-) to jen ty košíky mi takhle jdou, s keramikou je to o něco lepší ;-) Jinak jsem myslela, jestli je to historicky přípustné, že bych tu ošatku pošila... a nebo nejlíp udělám novou z pořádného proutí :-)
kdyžtak k té keramice - až budu mít nějaké návrhy, hodím škicy sem, aby se to dalo s tou věrohodností vyladit

kychot

Hlásím přílet další vlašťovičky – keramická dílnička poblíž Újezda, kamarád, který tam chodí, to předjednal s paní vedoucí. Když tak mi pošlete email petr(závin)dulos.cz, kdo by tam chtěl zajít, a já mu pošlu příslušný kontakt.  :-*

kychot

Tak první jarní vlašťovička ze ZUŠky přilétla – zpráva, že nějak domluvit by se určitě dalo.  :)

JanaWar

Faïence z Quimperu je zcela v pořádku
(pro nezasvěcené něco pro představu: http://www.bretagne-faience.com/fr/resultat_recherche.php3?createur=1 a http://fr.wikipedia.org/wiki/Fa%C3%AFence_de_Quimper)
jen bychom měli mít i něco jiného. Zatím nemám dojem, že by keramika kolem Rennes byla nějak obzvlášť typická a na první pohled rozpoznatelná, dost podobné věci jsou v té době k potkání v celé Bretani. Rustikálnost nikterak nevadí, ale na druhou stranu by to zas nemělo být všechno přespříliš šišaté (těch dětských výrobků bych se bála;-) obecně řečeno vždy záleží na tom jak moz děláte zbohatlého buržousta nebo naopak spíš venkovana, v obou případech si myslím, že ty věci budou relativně dobře řemeslně provedené, s určitými odchylkami na obě strany samozřejmě. Speciální keramika by byla skvělá!;-)

kychot

Quote from: Magdaléna z Gabrety on April 15, 2010, 08:35:14 AM
tak já zkusím popátrat po nějakých vhodných předlohách fajánsu a nějaké té ZUŠce a něco bych vytočila... ale nejdřív počítám tak po půlce května, až odevzdám ateliér, jestli to teda stačí...
No jenom připomínám, že tyhle organizace mají přes léto školní prázdniny, takže v červnu už tam bývá v souvislosti s ukončováním školního roku zvýšený zmatek  – přijímačky na nový školní rok + spěšné dokončování toho, co se za rok nestihlo, aby se to mohlo prezentovat na různých vystoupení a výstavách pro rodiče a pokud to vyučující zvládnout, tak jejich večkerá mysl je upřena na blížící se prázdniny a tak lze předpokládat odpověď "necháme to až po prázdninách". A ty ZUŠky většinou začínájí někdy od půlky září nebo začátku října,  kdy jsou zase zmatky, zjišťuje se, která učitelka bude rodit atd. a kdo bude za koho zaskakovat, takže pak bych viděl šanci na říjen–listopad, než zase začne předvánoční zmatek. No spíš by to chtělo najít a zaúkolovat nějaké dítko (ale chodí tam i dospělí), které už do takového kroužku chodí, jinak nevím, jestli ty ZUŠky jsou zařízené také na externí kšefty pro nepřihlášené. Možná jak kde, v dobách finanční krize by si možná někde rády přivydělaly, zpravidla to záleží na tom, jaký je kde ředitel. No ale pokud, tak bych to asi moc neodkládal, alespoň nějakou předběžnou domluvu o případné možnosti.

Magdaléna z Gabrety

tak toto je ta ošatka :-) ke cti jí slouží opravdu snad jen to, že je na první pohled zřejmé, že nepochází z Baumaxu. Je zcela nekošíkářsky z čerstvého proutí, ale technika by měla být podle jedné anglické knihy francouzská, tak doufám že v Bretani neměli ještě nějaké jiné. Pokud mi to nehodíte na hlavu, ;-) mám na zahradě ještě nějaké starší proutí, tak ho kdyžtak namočím a výhledově můžu pokračovat...
A co se týče keramiky, skvělý postup vpřed! Tímhle tempem to vypadá nadějně
Nakonec ještě dotaz na vzory, má to být taky z okolí Rennes a nebo je povolen import faïencu z Quimperu?

kychot

Quote from: Michal Medvěd on April 15, 2010, 10:19:51 AM
Rustikálnost cti netratí, ba naopak! Vyčkejme, co na to Jana, to je náš arbitr hmotné foklórnosti.

No zrovna dnes po pivu spěchal kamarád na výtvarný kroužek na Újezd, tak jsem se ho jen tak mimochodem poptal, jestli tam náhodou nemají nějakou keramickou pícku. Prý že jo. Takže jsem ho zaúkoloval, ať se poptá šéfa na možnosti a podmínky využití a p[řípadně předá kontakt. Takže to by byla další varianta z mé strany.

Jo hlavní otázka byla, když jsou Bretonci černo-bílí, proč je poptávka po modro-bílé keramice. Naskytla se odpověď, že přeci proto, aby se Bretonci nepletli se svými džbánky. Tak čekáme na autoritativní odpověď, zda je toto správné řešení.

Michal Medvěd

Rustikálnost cti netratí, ba naopak! Vyčkejme, co na to Jana, to je náš arbitr hmotné foklórnosti.

Magdaléna z Gabrety

tak já zkusím popátrat po nějakých vhodných předlohách fajánsu a nějaké té ZUŠce a něco bych vytočila... ale nejdřív počítám tak po půlce května, až odevzdám ateliér, jestli to teda stačí...
A Jestli jsou nějaké požadavky na typy a počty nádobí, tak sem s nimi, ať si to mužu nějak předběžně navrhnout ... jenom předem upozorňuju, že díky mé zručnosti, vypadá vše na co se vrhnu dosti "rustikálně" ;-)
... to mi připomíná, že jsem se pokusila o jednu ošatku, ale vzhledem k nedostatku proutí s dosti improvizovanými detaily a ze 4 různých druhů vrb; dám sem kdyžtak fotku, aby mě případně nějaký arbiter elegans včas varoval, že "tudy ne přátalé" :-)

kychot

Quote from: Magdaléna z Gabrety on March 31, 2010, 10:20:07 AM
nemá někdo doma hrnčířský kruh a pec? Dala byse vyrobit zajímavá pikniková výbava přesně na míru; v případě, že ne, pak by šlo zajít ještě do některé keramické dílny pro veřejnost, ale to nevím, zda-li je úplně relevantní vzhledem k ceně... no, byl to jen takový nápad

No přímo doma to má asi málokdo. Ale třeba u Salesiánů v jejich středisku mládeže na Kobyliském náměstí, v tom areálu, co je Salesiánské divadlo, co mají několikrát do roka ty taneční přehlídky (zrovna v sobotu 24. dubna tam jedna taková bude), maj taky hrnčířskou pec. Ale není sranda něco slušného udělat, musí se trochu vědět jak, aby se to v té peci nerozsypalo. Ale třeba místní kuchař Honza Cibulka s tím umí zacházet, tak by se s ním možná dalo nějak domluvit.

A jinak si uvědomuju, že když jsme šli včera večer ze zkoušky našeho souboru, tak zrovna na popelnicích byl vyhozený nějaký popelník. Tedy myslím tím jakýsi méně vydařený keramický kousek, uplácaný dětskýma ručkama. Z čehož by se dalo usoudit, že i v naší ZUŠce na Klikovce mají ve výtvarném kroužku nějakou takovou pícku. A tak tomu bude nejspíš i na jiných ZUŠkách.  ;D