Fórum starého tance

Arbeauovská Francie

Started by JanaWar, August 07, 2009, 21:05:56 PM

Previous topic - Next topic

Ifa

Quote from: JanaWar on May 08, 2010, 16:47:32 PM
Heršvec. A byla jsi u Mráze? Nějak si neumím představit, že by doopravdy došly zásoby barevného lnu. To je asi už fakt konec světa... S barvením máme obecně spíše špatné zkušenosti, většinou je to nakonec flekaté, zvlášť u těch silnějších látek. Barvení v pračce je o něco lepší, ale taky žádná sláva. Nejčastěji s tím asi pracuje Terezka. Látku rozhodně nutno pracovně přizaložit tam, kde je střižená, často se to moc páře. Poměru dvě červené jedna hnědá bych se bála, osobně už jsem podobným způsobem několikrát vyrobila vyloženě pěknou divnohnědou, hnědého sáčku bych tam dala míň. Ale těžko říct, je to nevypočitatelná alchymie...

Byla jsem u Mráze (barvy: khaki, divnozelená světlá, zářivá růžová, meruňková, bílá a hnědá, tuším nějaké modré ještě), prý víc už toho nebude. Jedna z látek vypadala barvou moc dobře, ale bohužel půlbavlna :( Je to špatné.

JanaWar

Heršvec. A byla jsi u Mráze? Nějak si neumím představit, že by doopravdy došly zásoby barevného lnu. To je asi už fakt konec světa... S barvením máme obecně spíše špatné zkušenosti, většinou je to nakonec flekaté, zvlášť u těch silnějších látek. Barvení v pračce je o něco lepší, ale taky žádná sláva. Nejčastěji s tím asi pracuje Terezka. Látku rozhodně nutno pracovně přizaložit tam, kde je střižená, často se to moc páře. Poměru dvě červené jedna hnědá bych se bála, osobně už jsem podobným způsobem několikrát vyrobila vyloženě pěknou divnohnědou, hnědého sáčku bych tam dala míň. Ale těžko říct, je to nevypočitatelná alchymie...

Michal Medvěd

Quote from: Ifa on May 08, 2010, 14:17:19 PM
A mám nové informace. A ne zrovna pozitivní. Lny nejsou a už prakticky nebudou (teď se doprodávají zbytky ze skladů, Sartor možná bude dovážet, ale bůhví jestli a za kolik).

Heršvec. Kletě. >:(
Co se barvení týče, nech si poradit od Jiříka, ježto nějaká duše spřízněná (pokud mě paměť neklame, tak snad švagr Jany ex-Floriánové) barví dobovými postupy. Často s komickými výsledky, pochopitelně  :D

Ifa

Quote from: JanaWar on April 25, 2010, 23:53:14 PM
Červená zcela v pořádku, bezva by byl nějaký cihlový nebo zemitější odstín. Rozhodně nechceme "křiklavou sovětskou". Šťastný lov;-)

Ahoj! tak jsem tu zas. A mám nové informace. A ne zrovna pozitivní. Lny nejsou a už prakticky nebudou (teď se doprodávají zbytky ze skladů, Sartor možná bude dovážet, ale bůhví jestli a za kolik).
Barva odpovídající tomu, co chci, není. Takže se bude barvit. Tahle gramáž: 240g/m2 by měla být odpovídající, prodávají v šíři 180 cm (juch!).
Akorát jak tu barvu odhadnout? dvě červené + jedna hnědá, jak navrhovala Tere? Máte s docílením cihlového aj. odstínu někdo zkušenosti? Nebo s barvením v pračce obecně?  ???

JanaWar

Červená zcela v pořádku, bezva by byl nějaký cihlový nebo zemitější odstín. Rozhodně nechceme "křiklavou sovětskou". Šťastný lov;-)

Ifa

V tom případě se juknu, co je kde k mání a navrhuji ještě červenou.  :) Tmavošedá zdá se taky dobrá... Po obhlídce s foťákem dám vědět znovu.

JanaWar

Tak tak. Pokud Ífa potká báječnou fialovou, můžou být koneckonců fialové dvě;-)

Michal Medvěd

Nic se nezměnilo  ;)
Ale kdo ví, co seženeme.

JanaWar

Holala, omlouvám se za prostoj. Tohle http://picasaweb.google.com/WarJana/PrirodniBarvy# jsou přírodní barvy na vlně. Ještě jsem někde měla speciální vzorník pro len, bohužel někam zapadl a většina mých podkladů je někde v Praze na dne šuplíku. V podstatě jsou ale ty barvy skoro stejné.
Fialovou na konci momentálně rezervujeme pro Mikulášovu Martinku (pokud se něco změnilo, dejte mi vědět). Tmavší zelenou má Hanka, volná by byla světlezelená nebo žlutozelená, zhruba podle toho vzorníku, jen pozor, nesmí to být moc odstín "zvýrazňovač". Šedá nebo béžová zcela v pořádku, hnědá jiného odstínu než má Terezka. Snesli bychom i dost tmavošedou. Pokud šiješ Arbeaua, neměla by to být černá. Ale můžeš si (jako já) pořídit černé alžbětinské - tam by bylo lepší šít z vlny.
Obecně řečeno jsme radši (jak jistě tušíš) za nekousavé tlumenější barvy a látku vyšší gramáže. Ne vždycky je čas na hrdinství, ideální kompromis mezi všemi požadavky se hledá těžko, tak to musíš zprůměrovat - např. budu radši za pevnou látku s hezkou barvou i pokud bude mít malou příměs bavlny. Pokud budeš mít pochybnosti, třeba mi ji ještě předem zkus vyfotit. Pozdravení, snad jsem odpověděla dost, kdyžtak křič.

Michal Medvěd

Recueil de la diversité des habits qui sont de présent en usage tant ès pays d'Europe
Sbírka krásných obrázků, srdce plesá!

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k102756w.image.langEN.f1.pagination

Michal Medvěd

Jana je zrovna v terénu, musíš vyčkat tak do pátku... třeba se ozve nějaký jiný barvový odborník?

Ifa

Ahoj Jani,

koukala jsem na vzorník barev, co si dala k informacím o těchto kostýmech (mam i ty publikace v pdf, ze kterých jsem tu často viděla obrázky.) Tímto mám dotaz. Ty šaty rozhodně šít hodlám, ale narážím na problém barev. Původní idea bylo cosi třeba temnozeleného, nicméně v tom vzorníčku nic takového není. Poraď. Ta fialová, co je na konci, to je sic pěkné, nicméně se mi to moc nezdá, je to takové...jedovaté. Oranžová? Pak ale v jaké kombinaci. Nebo ta šedá?
Doporuč. Ráda bych se vrhla na nákup materiálu a co nejdříve se do toho pustila.

Dík

JanaWar

Obrázek renesanční dámy na němž velice doporučuji kloboučky - aneb milé naše provdané pořiďte si něco na hlávku. Může to být samozřejmě i jiný typ popřípadě "turban" vázaný ze čtvercové látky.
http://www.rond.cz/inertni/arbeau/kostymarbeau/damy1580.jpg (od Veroniky)

A náš web:
http://rond.cz/kostymym.php?menu=4&akt=2&veta=1