Fórum starého tance

O JÍLOVSKÉ ZLATO Soutěž v historických a historicko-scénických tancích

Started by trnvoku, November 03, 2008, 10:24:06 AM

Previous topic - Next topic

Linked Events

Myšák

Ahoj vši,

posílám odkaz na fotečky ze Zlata. Bohužel, ač jsem si myslel, že slunce z oken bude svou působností tvořit příjemný efekt, opak se stal, až na výjimky pravdou. Navíc jsem použil sportoví režim, který má trochu větší zrno. Tak snad budou od profifotografů lepší záběry.
Jinak super akce. Díky Trnky.

Myšák z tanečně-divadelně-šermířsko-střeleckého souskupení Impudici-Ravelin, jinak také známého jako Impudilin :-))

http://kukmil.rajce.idnes.cz/O_jilovske_zlato_2009/#album

Adetka

Připojuji se k díkům za soutěž, též letos pouze ze strany diváka, vydařenou tancovačku i dnešní konferenci (nějak jsem se nestihla na své dotazy zeptat a tak si je napíšu a vytasím se s nimi napřesrok).
Tak tedy: Všem organizátorům a zůčastněným veliké DÍKY za vaši vytrvalost.

Ifa

Děkuji všem pořádajícím/vystupujícím/přednášejícím na Jílovském zlatě a následné konferenci. I pro mě, jako tanečního nadšence a zejména diváka-nadšence byla tato akce velmi povznášející :) Škoda jen, že se na soutěži objevila jen hrstka souborů

trnvoku

No, ono je to tak, že si tady nikdo z těch takzvanýc h"profesionálů" nedokáže obhájit svojí práci a z vlastní zkušenosti vím, že některé amatérské soubory by ty "profesionály" dávno strčili do kapsy. Abych pořád neteoretizovala, například tanečnice z Impudici - Praha jsou v mnohém lepší než my z Trnu v oku, jenže jedem na jiné koleji, takže každý měří své úspěchy jinak, ale pro mě z tanečního hlediska jsou holky super.
takže tak
Ajna
Ajna Čubová, Trn v oku

Adetka

:-[ někteří se prostě jenom nedokáží dohodnout, čímž samozřejmně nic neobhajuji

kychot

Quote from: trnvoku on April 02, 2009, 14:36:05 PM
Je tu více jak 50 souborů, které mají v repertoáru nějaký historický tanec - počin z jakéhokoliv hist. období a jsme si jista, že jich 90% za to bere peníze, ale také, že 90% nic pro zlepšení kvality, informovanosti, teorie či praxe nic nedělá.

Tak mě ještě napadlo, jestli v TOM právě není ten problém, že se Jílovské zlato chápe spíš jako přehlídka amatérských skupin, takže těch 90% si řekne, že to není jejich parketa.

I když na http://www.ojilovskezlato.wz.cz/ se vysloveně píše, že OJZ je "veřejnou soutěží, do které se můžou přihlásit amatérské, poloprofesionální, ale i profesionální soubory".

Takže my "ryzí amatéři" děláme, co můžeme, abychom vyprovokovali ty profíky, že by nám konečně ukázali, jak se to má správně dělat a smetli nás ze scény – a pořád se nám to nějak nedaří  ::)

kychot

Quote from: Eliska on April 02, 2009, 13:22:06 PM
Jsem vděčná všem 4 přihlášeným souborům a rozhodně nechci otrávit ještě i je. Proto, prosím, pokud máte jakoukoli stížnost a přání a tak - piště mi na mail, volejte mi na telefon. Všechno se dá vyřešit, je potřeba se o to pokusit a nejen projevovat své rozhořčení.

A já jsem zase vděčný všem organizátorům a taky je nechci otrávit ještě více, než už jsou. Pokud by se tak stalo, tak mě to moc mrzí, nechtěl jsem jen projevovat své rozhořčení (některé smajlíky byly i positivní  ;)), ale prostě mi to nedalo neříct to tak, jak mi to v té chvíli přišlo. A řekl bych, že výsledek je nakonec positivní a Jana mi také psala, že už se to vyřešilo, takže OK.  :)

A medle ani určitá míra emocí na závadu není, protože jak jsi to naspsala, tak to hodnotím tak, že jsi to napsala docela dobře, a že je lepší si to vyříkat takhle "na plnou hubu" klidně veřejně, nejen soukromými e-maily, protože o tom to právě je, že je to věc nás všech, ne? Proto tahle konference existuje, a tak jen doufám, že jsem nepřekročil obvyklé meze slušnosti při vyjadřování, ale pokud by to bylo vnímáno tak, že ano, pak prosím za odpuštění.  :'(

Eliska

A ještě jeden doplněk. Byla jsem plná nadějí, že se k celé akci přidruží spousta zajímavých věcí, seminářů, konferencí apod. a tím, že Mikuláš a spol takový program již začal přidávat, jsem doufala, že to bude mít celkový pozitivní dopad. Pro soutěžící z dalekých měst bude smysluplnější zúčastnit se všech akcí a nejen jet kvůli "jedné prkotině" do Prahy. Ale výsledný efekt? Na tancovačku přijdeme, pokecat na konferenci taky, ale soutěžit ne. Znamená to tedy co? Pro mě to zavání tím, že se všichni přijdou pokochat soubory, které se účastní soutěže, a pak už budou jenom kritizovat bez ukázky vlastní práce. Mají snad tyto soubory strach z komentáře odborné poroty? Možná by se dozvěděly něco špatného a musely by si přiznat, že se potřebují ještě dále vzdělávat, a to by se jim možná nelíbilo. Ale ať chceme nebo ne, každý, kdo chce být v něčem dobrý, se nesmí nikdy přestat vzdělávat, protože to je začátek konce. A já věřím tomu, že soubory chtějí předvádět co nejkvalitnější výkon, nebo se pletu?

Eliska

Překlep, promiňte, myslela jsem samozřejmě, že se soubor Saltum Dare nechá ohodnotit porotou. Ostatně o odborný názor jde v soutěži především.

trnvoku

Milí tanečníci, polotanečníci či jen lidé zajímající se o tanec,

tohle je můj subjektivní názor, za kterým si stojím a jsem ho ochotná s kýmkoliv probrat!

To, co jsem si níže přečetla a hlavně to, co se nyní děje na české scéně v oboru historických tanců, je alarmující. Je tu více jak 50 souborů, které mají v repertoáru nějaký historický tanec - počin z jakéhokoliv hist. období a jsme si jista, že jich 90% za to bere peníze, ale také, že 90% nic pro zlepšení kvality, informovanosti, teorie či praxe nic nedělá. Soutěž vznikla, aby lidi motivovala, aby měli možnost se setkat, prokonzultovat svojí práci s nezávislými odborníky, kteří vědí, o čem mluví. Je pravdou, že se nám počet zúčastněných rok od roku snižuje a ptám se, kde je chyba? Možná, že si všichni myslí, že i bez práce, jsou koláče. Ony jsou, ale já bych si je fakt v krámě nekoupila....
Apeluji na všechny taneční soubory, které komerčně vystupují na veřejnosti s historickými tanci, aby projevily větší zájem o taneční vzdělání jak teoretické, tak praktické. Doktor taky nemůže provádět praxi, dokud něco neumí. Bohužel to, že chodíte, ještě neznamená, že umíte tancovat.

Je zvláštní, že tolik tanečních souborů je tady u nás, ale jen o málokom víme, že se nějak odborně vzdělává. "O jílovské zlato" dává možnost ZDARMA probrat práci, které všichni věnují svojůj čas a peníze, čehož jistě nikdo nemá nazbyt, tak proč s ním mrhat, když tu jsou možnosti, jak se posouvat dál a nikoho nekopírovat a zároveň mít možnost, se projevit.

Pokud je problém v tom přijet, že nemáte na cestu, tak lze diskutovat a my se můžeme pokusit vytvořit grant, že vám budeme platit cestovné, proč ne, ale to nikdo neřekl. Nebo že nemám repertoár?! Pokud to ukazuju lidem, tak ho logicky mám a info tohoto typu je opravdu degradující. Viz komentář Elišky. Ano jedna skupina z Krumlova se vyjádřila, že nemají co předvést a vesele tuto sobotu hopkali na dnech Prahy 1.... Prosím vás, když už nějaké výmluvy, tak něco, co se dá podložit.
Doufám, že všichni přijdete na diskuzi v něděli. Jak již bylo avýzováno, proběhne promluva na téma histroické tance a komerce.
Pac a Pusu Ajna
jo a podepisuju se tady svým jménem, aby bylo jasné, že se za sebe nestydím.
Ajna Čubová, Trn v oku

Eliska

Vážení přátelé,
koukám, že se tady rozbujela šílená debata o všech možných i nemožných záležitostech.
Ad baroko - opravdu se nepřihlásil ani jeden taneční soubor, ani do jedné kategorie, čili mám ji opravdu naplánovat do harmonogramu, tak nevím, nevím, jestli je to vůbec možné. leda bychom si zasoutěžili v jedné kategorii my a v jedné Hartig. Když bychom tam byli po jednom, možná by nikdo neřešil, že je to absolutní střet zájmů. Tímto zároveň vysvětluji, proč Trn a Hartig vystupují pouze nesoutěžně. Co se týká souboru Mariane, nemám kam zařadit dětský taneční soubor a dokud nebudu vědět alespoń o třech dětských souborech, nezlobte se na mě, ale další kategorie vypisovat nebudu. Tímto nesoutěžní ukázkly končí. Nezapomente také na to, že diváci platí vstupné a i když to samozřejmě není primární funkce, bylo by fajn jim také něco předvést, aby nešli po hodině domů.

Ad zrušení kategorie - souboru Saltum Dare bylo již sděleno, že pokud chtějí, kategorii nezrušíme a budou moci samozřejmě vystoupit a nenechat se ohodnotit porotou. Záleží tedy na nich.

Jinak celkově musím poznamenat, že vazba od ostatních souborů je až na výjimky nulová, pořád se po něčem volá, ale když udělám vstřícný krok, nemám vůbec dojem, že by mělo nějaký efekt. Vzpomeňme si na zuřivou debatu a párových tancích. Pořád se o tom mluvilo, pořád, ale ani po výzvě nikdo nenapsal, že by o tu kategorii stál, čili...? A to baroko - pořád ozvuky chceme baroko, chceme baroko a již druhý rok se do této kategorie nepřihlásil vůbec nikdo.
Co se týká harmonogramů a změn na poslední chvíli...Dokážete si představit, jak komplikované je sehnat finance, zařídit včas ceny, porotu všechno? A to nemluvím o tom, jak ponižující pro mě je obvolávat po uzávěrce soubory, přemlouvat je a pomalu se na kolenou plazit, aby se účastnily? Poslouchat řeči, že to na webu nenašli - a vy všichni jste svědkem, že to nejen zde visí na stránkách již od listopadu? Nebo hlášky typu, my si ještě netroufáme, nemáme dostatečně nacvičeno a tři dny potom tento soubor vidíte, jak se prezentuje před stovkami diváků? Jsem optimista a vždycky doufám, že ještě nekoho i po uzávěrce přesvědčím, ale bohužel, asi bych měla přehodnotit svůj životní postoj na pesimista.

Závěrem tedy se nedivte, že já jsem v tomhle roce tak neskutečně zklamaná celkovým přístupem všech lidí, otrávená a vůbec, že jsem nebyla daleka toho celou soutěž úplně zrušit.
Věřte mi, že se opravdu snažím vyjít všem vstříc a všechno vyřešit ke spokojenosti všech, ale za těchto podmínek toho nejsem schopná a začínám mít pocit, že už ani ochotná. Pro dobrotu na žebrotu.

Jsem vděčná všem 4 přihlášeným souborům a rozhodně nechci otrávit ještě i je. Proto, prosím, pokud máte jakoukoli stížnost a přání a tak - piště mi na mail, volejte mi na telefon. Všechno se dá vyřešit, je potřeba se o to pokusit a nejen projevovat své rozhořčení.

To tak jako komentář.

kychot

Quote from: Michal Medvěd on April 02, 2009, 00:18:33 AM
A od sedmi je, protože původně to vypadlo, že soutěž bude končit v šest. A nepřijde mi mazané to na poslední chvíli přehazovat jen proto, že se přihlásilo tak málo lidí. Poněvadž zase vím o lidech, co chtějí přijít jenom na tu tancovačku. Tož tak.

To nééé! Teda to jóóó, to by bylo naopak extrémě mazané to přehodit na poslední chvíli, ale tak jsem to zase nemyslel. Oficiální začátek by samozřejmě zůstal od těch 19, jen třeba že ten sál by se zpřístupnil už od 17 či 18 pro nějaké nezávazné (nevázané) aktivity, aby se ty soubory nemusely vyhodit na ty 3 hodiny na ulici, pokud by zrovna neměly touhu tu dobu využít na obdivování krás Karlína.

No jinak když píšeš, že se "přihlásilo tak málo lidí": Právě proto mi to přišlo takové trošku nedomyšlené, když těch přihlášených souborů už tak není zrovna mnoho, přesněji řečeno, když počet původně vypsaných kategorií a podkategorií převyšuje počet přihlášených souborů, proč se tedy ruší kategorie (nämlich na poslední chvíli) v případě, když se do ní přihlásí jen jeden soubor?

Člověk by čekal, že během let bude počet soutěžících stoupat, úměrně tomu, jak tato záležitost populární (těžko by se pohledal nějaký hrad či zámek, kde si někdo někdy nezatancuje), a ono to vypadá spíš naopak. Člověk by čekal, že když se do nějaké kategorie přihlásí jen jeden soubor, tak že bude snaha to nějak podpořit, aby byla naděje, že příští rok se jich přihlásí víc – a takhle je to přesně naopak. Je to jak volební zákon, zkrátka hlasy malým stranám propadají vniveč. Každý si napřesrok řekne, proč bychom se připravovali na takovou kategorii, kterou vloni zavřeli, a riskovali, že dopadneme stejně.

Proto by mě také zajímalo, jak je to třeba s barokními kategoriemi: Skutečně se do nich nikdo nepřihlásil, jak implicitně předpokládáš, anebo je to podobná situace jako se Saltum Dare: Přihlásil se jen jeden soubor a tak byla kategorie zrušena? Proto také vznáším tento dotaz do konfery. Protože pokud už se najde nějaký odvážlivec a do té kategorie se přihlásí a pak dopadne takhle, tak to asi pro další roky nepovzbudí motivaci ani u něj, ani u ostatních.

Ve sportu, když se nedostaví protivník, tak se zápas vyhrává kontumačně, tam je to jednoduché. V kultuře jsou asi náročnější pravidla.

Ale Jsou to dva týdny, co zrovna v Karlínském Spektru proběhla regionální soutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů  Karlínská tříska 2009, viz http://cs.wikinews.org/wiki/Karl%C3%ADnsk%C3%A1_t%C5%99%C3%ADska_2009. Vítěz soutěže vyhrál nominaci na celostátní přehlídku do Děčína. No a stalo se, že do kategorie divadelních představení pro děti se ale přihlásil pouze jediný soubor. No a co? Tak ten soubor přeci nevyhodí! Sice nevyhraje nominaci, ale dostane alespoň zvláštní uznání poroty nebo něco takového a třeba doporučení k dalšímu postupu, pokud jeho výkon uzaná porota za nadprůměrný.

A pak ten soubor, byť jediný, se může ucházet o přízeň diváků a může participovat i na kolokviu s porotou. Atd. Prostě mi to přijde divné. Máme soutěž, o které se píše, že je to unikátní záležitost v celé republice, přitom před i po každé kategorii je to prošpikováno nesoutěžními ukázkami – nic proni nim – a včetně nich a všelijakých proslovů a projevů mezi tím a půlhodinové přestávky je celá soutěž za dvěapůl hodiny sfouknutá.  A doba vystoupení jednoho souboru je 2-6 minut na jednu kategorii. Tak když si to sečtete, tak vám vyjde cca půl hodiny čistého času pro soutěžící soubory.

Tak nevím, proč třeba těm málo obsazeným kategoriím se, když už nic jiného, nenechá prostor alespoň na úrovni nesoutěžních ukázek? A pak by se nemuselo řešit, co s tříhodinovou pauzou, vzniklou v důsledku dřívějšího ukončení soutěže z důvodu nízké účasti.

Howgh. Sorry, že jsem se zas jednou tak rozřečnil.   :D

(To samozřejmě nebyly otázky jen na tebe. Ale využívám toho, že se této konfery účastní i organizároři soutěže. A také to není o tom, že bych jim chtěl nadávat, protože každý uzná, že vcelku konají záslužnou činnost. Ale prostě určité věci mi tam přijdou takové - ehm - no že bychom o nich mohli aspoň podiskutovat. Zajímalo by mě, co na to ostatní. Protože si myslím, že to není ani jen záležitost samotných organizátorů, ale nás všech, kteří to máme rádi  :-*

Michal Medvěd

Quote from: kychot on April 01, 2009, 23:37:52 PM

Tak když se teď v tom časovém harmonogramu soutěže píše, že posledním bodem programu je 15:30 kolokvium s porotou, to může končit tak v 16:00, tak proč pak ten taneční večírek je až od 19 hod a jen do 20 hod? Nešlo by se začít už o něco dřív? Já chápu, že po soutěži si někdo třeba zajde do hospody na večeři nebo se osvěžit, ale sedět 3 hodiny u piva a pak si jít na hodinku zatrsat mi přijde trošku neproporcionální.

Šmarjá, mea culpa! Večírek je do 22:00! Už jsem to opravil... (Naštěstí to všude jinde je snad dobře.) A od sedmi je, protože původně to vypadlo, že soutěž bude končit v šest. A nepřijde mi mazané to na poslední chvíli přehazovat jen proto, že se přihlásilo tak málo lidí. Poněvadž zase vím o lidech, co chtějí přijít jenom na tu tancovačku. Tož tak.

kychot

Hm, tak právě teď nám napsala Eliška Halanová, že nám pořadatelé zrušili kategorii renesančních scénických variací.  >:(

Tak nám to přijde jako dost divný, jednako že se nám to na vědomí dává necelé tři dny před soutěží, když přihlášky se posílaly do 25.3., a druhako v prvním ročníku Zlata byl také v kategorii lidových přihlášený jen jeden soubor a kategorie se kvůli tomu nezrušila. Tak si člověk říká, když takový e-mail dostane 1. dubna večer, jestli to není nějaký opožděný aprílový žertík.  :-\

A třeťako, když se člověk podívá na  http://www.ojilovskezlato.wz.cz/propozice.html, tak tam ta 4. disciplína pořád ještě visí, zrovna tak na http://www.ojilovskezlato.wz.cz/pravidla.html a čtvrťako jsem tam nikde nenašel žádnou zmínku o tom, že by se disciplína rušila v případě, že se do ní přihlásí pouze jedna formace.  ???

No ale zase je fakt, že do proposic se smí zasahovat ještě dva dny před soutěží. Ale "Změna propozic se musí ohlásit všem přihlášeným do soutěže."  ;D

Tak by mě zajímalo, jestli skutečně všem soutěžícím byla taková změna ohlášena.  :o

No škoda, aspoň v jedné kategorii jsme mohli být zároveň první i poslední  :'(

kychot

Quote from: Michal Medvěd on March 30, 2009, 12:52:28 PM
Momentálně je všechno ke konferenci na http://blog.rond.cz/konference

Tak když se teď v tom časovém harmonogramu soutěže píše, že posledním bodem programu je 15:30 kolokvium s porotou, to může končit tak v 16:00, tak proč pak ten taneční večírek je až od 19 hod a jen do 20 hod? Nešlo by se začít už o něco dřív? Já chápu, že po soutěži si někdo třeba zajde do hospody na večeři nebo se osvěžit, ale sedět 3 hodiny u piva a pak si jít na hodinku zatrsat mi přijde trošku neproporcionální.