Fórum starého tance

Bída kočičích hlav

Started by Michal Medvěd, February 07, 2008, 13:06:27 PM

Previous topic - Next topic

JanaWar

Moc tě zdravím. Podobný koncept jsme se snažili realizovat, dokud jsme byli u Spolku svatého Simeona. Už je to dost dlouho a vždycky to byl docela náročný boj - nejen v tom, jestli se ty věci alespoň částečně zaplatí. Později jsme tak nějak rezignovali a vrhli se do nové oblasti. Tak teď máme taneční soubor (shodou okolností si všichni naši tanečníci prošli šermířským obdobím - tedy na dlažebních kostkách už leželi). Já jsem se k šermu osobně nikdy nedostala (a je to asi dobře - bylo by to buď velmi komické nebo velmi nebezpečné), ale také jsem strávila pár pěkných chvil v dešťové louži na náměstí;-)

Zajímalo by mně jméno tvé šermířské skupiny. A moc vám držím palce...

koliik

Po přečtení článku jsem se vyděsil, po přečtení té debaty kolem poněkud uklidnil. Ale stejně... Reagoval bych ze svého hluboce neprofesionálního hlediska na několik informací v článku uvedených...

1. Šermu se věnuji v rámci skupiny s mnohaletou tradicí poměrně dlouho a pořád mám pocit, že jsem asi ve špatné skupině (soudě podle kriterií v článku nastavených)... Neustále zápolíme s nedostatkem financí, jsme rádi, když nám něco rozumného zbyde, aby se z honoráře zaplatil benzín, ten prokletý lampový olej a peníze na pronájem prostor na tréninky(Praha a okolí)... Neustále slýchám - zvláště od těch co jsem je na place ještě neviděl - kolik se dá vydřít peněz... Pravděpodobně jsme tedy unikát.

2. Neustále si říkáme, jestli toho šermu nemáme ve vystoupení málo - to kvůli "divadlu" kolem. Herecký projev se snažíme kultivovat a snad je to alespoň trošku vidět. Teda po těch letech... Nevím, proč bych se měl před herectvím na scéně křižovat, ostýchat apod. Bez toho by to bylo jednoznačně tupé a chudé... Ale možná je to ta trocha zdravé řevnivosti, kdy já zase s mírným despektem pohlížím na šermířský projev mnoha herců (viz nejkřiklavější ukázky typu Troškových filmů nebo libózní Šermířskou pohádku, kde nebyl jeden jediný - poctivý - souboj), kteří kolikrát ještě zatuhli v dobách jiného českého scénického klasika - pana Plcha - a veškeré modernější trendy pojetí šermu jim připadají  minimálně v dimenzích "fantasy"... :-)

3. Pevně věřím, že se dá udělat dobré vystoupení, kumštýřsky (divadelně) přijatelné, s milým scénářem a rozumnou dávkou šermu, který bude řemeslně dobrý a lidem srozumitelný. Že kostýmy vždy nejsou úplně LH se snad dá prominout, pokud na pohled příjemně dotváří atmosféru. Trochu mě v poslední době rozčiluje někdy až precizní sekýrování za nedostatky v ošacení na straně jedné a totální diletantství na straně druhé a to jak mezi tanečníky, tak mezi šermíři, herci, filmaři...

Jinak ovšem uznávám, že na těch kočkách už jsem viděl leccos a kvalitu to mělo velmi rozkolísanou.
  Na závěr této mírné obhajoby stavu šermířského ještě takovou drobnou otázečku... Který z tanečníků si zkusil prašit s sebou právě na těch kostkách z metrové výšky obličejem obrácen do lůna matičky země půl hodiny po tom, co přestalo pršet? Podmínky pro šermíře na náměstích by taky vydaly na solidní diskuzi...

Zdařbůh, Koliik

Koliik

jikra

No a takhle nějak si já představuju historický šerm ;) :D ;D

Briath

To Medvěd

Jojo. Je to věc diskuze. Tlak poptávky zde je = chceme šerm, orientační tanečnice :), a plivání ohně. Proč ne. Dneska už se některé skupiny touto rozumnou cestou vydaly. Mají vystoupko s šermem a extra vystoupko s tanečnicemi a extra s ohníčkem. Někdy i kombinaci, ale děj je patřičně ztvárněn.

Nejhorší jsou mixy, kde bez udání rozumného důvodu (v ději) po krátkém souboji vyběhnou dvě slečny, které předvedou něco mezi padoucnicí a slavností slunovratu a do toho začne poďobaný mladík šířit po scéně olejovou skvrnu s občasnými pokusy o sebezničení ohněm. Už jsem takové věci viděl a nevycházel jsem z úžasu. Jedno konkrétní vystoupení tohoto typu ještě bylo okořeněno tím, že tam nahnali všechnu mládež ve skupině v neurčitých kostýmech jako kolořiť. Sami zmateni situací vytvářeli na scéně nenápadné fronty vedoucí odnikud nikam a přesouvali se tam, kde bylo nejmenší ohrožení života. Do toho se pánové škrábali na vejcích a vyhlíželi ženské objekty mezi diváky. Pokud takový objekt obdivu nalezli, při přesunu fronty pak házeli hrdinské výrazy plné odhodlání a statečnosti.

Jako celek mi to připadlo vhodné pro vysokoškolskou studii "Psychologie davu při ohrožení ve výškové budově"

Briath

to catany

O jednom vím. Podařilo se ho prý odchytit 23.3.2003 nedaleko hradu Buchlova v malé jeskyňce, kde se skrýval před davy šermuchtivých jedinců. Byl vypreparován a odborně vycpán Moravským Muzeem v Brně a v současné době dlí v muzejních skladech, kde čeká na představení veřejnosti na Výstavě "Historický šerm - lety a pády" v roce 2080. :)

Michal Medvěd

Quote from: jikra on February 13, 2008, 09:32:28 AM
(...) proč by měla být úroveň českého šermu nad úrovní běžné zábavní kultury (třeba v TV)?

Myslím, že by mohla z několika důvodů. Především proto, že většina lidí "z branže" se holedbá, že tu aktivitu provozuje "pro zábavu", pro věc samotnou. Což paradoxně znamená, že by ti lidé měli být ochotní a schopní do svých vystoupení investovat víc času a energie (otázka je, jestli i financí - ale s penězi na divadle nikdy nic nestojí ani nepadá) než "profíci", co to musí sekat jako Baťa cvičky, protože je tlačí termíny, smlouvy a doma jim pláče osm hladových krků, dyk to znáte, vašnosto. Nejinak je na tom televize: je prostě potřeba plnit vysílací čas.

Druhá věc je ta, ve které souhlasím s Catany a říkám ji opravdu nerad: ať si o úrovni televizních pořadů myslíme cokoliv (a nejsem v tomhle ohledu momentálně v obraze, neb už rok televizi nemám vůbec), většinou na ně lze klást alespoň po formální stránce měřítka profesionálních počinů. Řemeslně jsou zcela v pořádku. Hercům je rozumět, obraz je ostrý, kamera se neklepe, zvuk je řádně smíchán, barvy vyvážené, střih dynamický, a tak dále.
Při pohledu na šermíře obvykle zažívám hluboké vytržení už ve chvíli, kdy alespoň polovina zúčastněných nemluví směrem od diváků a alespoň jeden čeln kumpanie artikuluje. Tady nějaké řemeslo obvykle naprosto chybí.

Quote from: Briath on February 13, 2008, 19:58:37 PM
Jojo. Kdybych bral některá vystoupení jako historicky bernou minci, pak by si každý druhý křižák donesl ze Svaté země přes rameno břišní tanečnici a plival by při tom oheň :- )))).

To je tragédie určená dvěma faktory. Především samozřejmě tlakem nabídky a poptávky. Vy nám nabízíte šerm? Hm... a to je všechno? Máme tu jedny, ty nám za podobný peníze dodají ještě břišní postávačku (tanečnice je většinou silné slovo) a poplivou nás olejem.
Myslím, že je jasné, kterou z těch dvou nabídek si vyberou  ::)
Druhá věc je ta, že břišních postávaček je vyloženě nadprodukce. (Kde je nadhodnota, ptám se?  :D ) Ale to bych odbíhal k jinému tématu, které teprve formuluju v hlavě.

Quote from: catany on February 13, 2008, 16:01:29 PM
(...) v CR je obecnym zvykem vse kritizovat ale hlavne nic nepochvalit. Ci snad proto, ze pisatel neuspel. eni volne vlozeneho do

Tak přemýšlím, co bych mohl pochválít, abych si kryl záda  :P

Když odhlédnu od všech LH spolků a KVH, o kterých se nebavíme, zkusím vylovit pár produkcí, které mi přišly nějakým způsobem objevné... (neurážejte, pokud nejste zahrnuti - taky jsem neviděl všechno)

- Obecně věci, do kterých byl nějak zapleten Tomáš Bílek. Úroveň divadla v šermířských kruzích nevídaná. Taky už jsem ho dlouho šermovat neviděl...
- Některé produkce Berounských měšťanů. Obzvlášť Slované měli nebývalou míru historické věrnosti (kdy jste naposled slyšeli na scéně staroslověnštinu?) a dynamický šerm. A na nic si to nehrálo.
- Červená Kumpanie, když jí ještě bylo (měla správný švih amatárského divadla dělaného s nadhledem a radostí), momentálně Kvartet. Čest prokletých je trošku krok starnou, ale Mušketýři jsou snad vůbec první šermířské představení, které je divadelní v tom smyslu, že pracuje s nějakou ryze divadelní znakovou zkratkou. Ať už to znamená cokoliv ;) Halelůja.
- Gladius a jejich pohádka. Dobroslav a Zápor. Skvělá práce s dětským publikem.

Třeba si ještě na něco vzpomenou.
No, a Spolek Sv. Simeona v dobách, kdy jsem tam ještě byl, musí pochválit někdo jiný, aby to nebylo zaujaté  ;D

catany

to Briath - ooo ano, demokracii nelze uplatnit uplne vsude.

Jak by takovy idealni vedouci skupiny asi vypadal? Mel by byt nejlepsi sermir ve skupine, nejlepe vybaveny materialne, nejlepsi herec, vyborny mluveny projev. Dale mit perfektni znalosti z historie a zejmena byt chodici encyklopedie zbrani, zbroji a dobovych realii. Nasledne skvely manazer. Bedna, aby mel dostatek pokud mozno originalnich napadu. Dobry psycholog, aby rovnal pripadne spory ve skupine, tmelil partu a naslouchal pranim clenu (pripadne z nich tahal napady :-D ). Byl by spravedlivy a ferovy. A uplne nejhlavneji oplyvat nadbytkem charisma, ci jine vlastnosti jez primeje druhe lidi, aby pracovali pro skupinu. Taky by mel ukrutne zabavny, aby se clenove pri plneni svych povinnosti neunudili k smrti. Jako kladne body by se pripocitavalo, ze se jeho vzhledu nebudou deti bat. Preci jen, musi se obetovat a hrat ty hlavni role, ze ;-D. Nezbytnou soucasti by bylo primerene ego - ne moc male (to by ho nikdo neposlouchal) a ne moc velke ( to by jej zas nikdo nesnesl).

Chytra blondyna ? :-D

Briath

To Catany:

Víra hory přenáší :). Doufejme, že Kounice budou. Rád se tam podívám znovu.

Časy se mění. Kdysi se na webu jen zřídka ozval opravdu kritický hlas na téma kvalita skupin.
Dnes je vidět že odvaha vzrůstá – dorůstá nám nová generace skupin a taky už měli dost času na pozorování těch starších. A učí se rychle.

Jak přimět ostatní k pohybu.........."těžká věc hm hm těžká věc ,, , by asi řekl mistr Joda  :- ). To záleží pouze na jedné osobě – na šéfovi skupiny. Demokracie v tomhle nefunguje. Jeden hlas, jeden cíl.

Jojo. Kdybych bral některá vystoupení jako historicky bernou minci, pak by si každý druhý křižák donesl ze Svaté země přes rameno břišní tanečnici a plival by při tom oheň :- )))).

catany

to Briath : presne o tom mluvim - o sermirskych soutezich bylo napsano mnoho. Vetsinou prave to, ze byla z takovych a takovych duvodu zaujata. Bud proto, ze porota skutecne neobjektivni byla nebo proto, ze v CR je obecnym zvykem vse kritizovat ale hlavne nic nepochvalit. Ci snad proto, ze pisatel neuspel. Tedy tezko soudit, kde je pravda.

Rada bych verila tomu, ze casy se meni a nezaujata soutez tady je. Diky za nazor. Zkusim si o Kounicich zjistit vic.

Jiste, cena divaka nikdy neni spravedliva. To se snad ani neda predpokladat. Myslim, ze skoro prinosnejsi by bylo se po kazde vystoupeni divaku zeptat, co se jim libilo a co ne.

K Tvemu nazoru ohledne profesionality a nadhodnoceni vyznamu samotneho sermu ve vystoupeni - tam lze jen souhlasit.
Zamyslet se nad problemem, analyzovat vsechny soucasti a vyvodit potrebne zavery. Hezka teorie, jenze, kdo zavery uvede do praxe? A ikdyz tohle vsechno nakrasno vis, mas i reseni i materialy, tak primej druhe k zvysenemu usili. :-D

K clanku "Kterak (ne)vytvořit skupinu historického šermu..." bych snad jen dodala, ze uprostred kazdeho spravneho sermirskeho vystoupeni volne vlozeneho do gotiky musi nezbytne nutne tancit brisni tanecnice :-D (*rypu sama do sebe*)

Briath

to catany: jednu výtku bych ale ke Kounicím měl a to byla "Cena diváka". Organizátor si zřejmě neuvědomil skutečnost, že každá akce tohoto typu nemá celodenní 100% účast diváka. Takže skupiny, které vystoupily hned z rána či později odpoledne nemohli mít takový ohlas jako skupiny, které měly "prime time" - vystupovaly, když byly tribuny k prasknutí.

Briath

Téma šermířských soutěží již bylo mnohokrát popsáno jinde. Nicméně rád zareaguju. V rámci České republiky vzniklo projektů několik – mladších i starších. Nutno též podotknout, že všechny soutěže mají každá své specifické zaměření.
Co říkáte na soutěž, o které se dozvíte, že k hodnocení a opravám se používá konstantní balík poznámek, které se každoročně opakují? Jeden rok Vám vyčtou chybu, kterou další rok skutečně neuděláte, a přesto je vám znova předhozena? Případné mlžení skutečných důvodů do neurčita. Či zjevné ovlivňování porotců navzájem – asi to netušili, ale před nedávnem měla možnost zcela nezávislá osoba takovou ,,poradu" nechtěně vyslechnout. Také změny pravidel během soutěže jsou v českých krajích velmi oblíbeným sportem. Ale nepomlouvejme – raději chvalme.
Poslední projekt, který zmíněné nešvary neměl, byl první ročník soutěže amatérský skupin v Dolních Kounicích. Soutěž byla zaměřena na kompletní vystoupení a byly posuzovány všechny aspekty s důrazem na celkový dojem a hereckou stránku (koneckonců není to školní šerm do šuplíku – je to pro lidi). Porota byla nemilosrdná, ale všechna (zdůrazňuji) svá rozhodnutí zcela logicky a jasně každému ochotně vysvětlila. Kritika byla konstruktivní a snaha poroty byla spíše v pomoci skupinám zlepšit svou práci, než si odškrtat položky a jít od válu. Jediný zádrhel snad vznikl v tom, že se nezúčastnili jen skuteční amatéři. Jenže posoudit, kdo je amatér, poloprofesionál či profesionál je v šermířské branži téměř nemožné. Ale i tohle porota připustila a měla snahu zohlednit. Doufejme, že se dočkáme opakování soutěže a nezůstane jen u prvního pilotního kusu. Bohužel na webu mnoho validních informací nenaleznete a další ročník zatím nebyl avizován.
Věřím, že i kolem této soutěže mohli vzniknout fámy, protože zde pohořeli i velmi zdatní a občas i takoví, co by v životě vlastní chybu nepřipustili.

Podle mne může být poloprofesionál či profesionál i člověk, který není na každém firemním rautu, či městských slavnostech apod. (viz. můj předchozí příspěvek v této diskuzi). To je věc ryze obchodní a má to co dočinění s kontakty, známostmi a managementem.
Znakem profesionality je především vyvážení všech prvků vystoupení. V základu jsou tři – divadlo, šerm a choreografie (vybavenost záměrně nezmiňuji).  Nejčastější chybou je vyzvedávání šermu nad ostatní prvky. Jenže to nelze, pokud vytváříme dílo určené obecným masám. Dokonce i u ,,pouhých" ukázek soubojů je nutná choreografie a alespoň jedna osoba znalá uvádění či řečnictví. Nedílnou součásti profesionality je i také běžné chování členů skupiny a hlavně způsob jednání s okolím – mimo vystoupení.
Článek ,,jak nevytvořit skupinu historického šermu" na "Ceskemsermu"se mi moc líbí. Má v sobě tu správnou dávku sarkasmu, i když ne vždy dobře mířenou. Občas si dělá srandu i z věcí, které pro dobré vystoupení či chod skupiny nutné jsou. Ale to je zjevně jeho autorské právo.

catany

to Jiska - a proc delat veci stejne jako je dela nekdo jiny? Proc nechtit byt kvalitnejsi, lepsi? Dyt pobavit nekoho muzu i vtipne, na urovni a zaroven mu, pokud o to bude stat, i jemne podsunout nejakou tu kvalitni informaci. Napriklad. Me se treba kopani do zadku nelibi, v tv se na takove porady nedivam (po pravde se odnaucuju divat na tv), a tohle divakum predvadet nechci. Ale to je kazdeho vec, jestli chce jit s davem nebo byt original.

K sermirskym vystoupenim - kdyby ta uroven byla aspon na urovni Novy, ale ona neni ani tam (*sype si na hlavu popel nekdo po 12 letech vystupovani*).

jikra

Quote from: catany on February 12, 2008, 17:24:23 PM
tak kde se kona nezaujata soutez?

Přece v nominaci na cenu Eurovize (nebo Eurosong)... :'(
Pardon, že je to příspěvek zdánlivě mimo mísu, ale proč by měla být úroveň českého šermu nad úrovní běžné zábavní kultury (třeba v TV)? To jakože šerm dělají kultivovanější lidi? Jsem si moc nevšiml (až na pár vyjímek - ale neznám samozřejmě všechny).

catany

Medveduv clanek v kombinaci s zamyslenim "Kterak (ne)vytvořit skupinu historického šermu..." http://ceskyserm.cz/NewsDetail-477 je po dlouhe dobe konecne neco, nad cim se snad zvladne zamyslet vesti cast sermirstva.

Taky jsme tak zacinali....a jak jsme byli hrdi, mladi a blbi ....Mladi a hrdost je davno v trapu, blbost je pochopitelne vlastnost trvala. Tak vlastne nevim, zda muzu napsat, ze uz jsme dal :-).

Souhlasim i s prispevkem Briath. Snad jen bych se chtela pozastavit nad soutezemi. Nevim o nich mnoho a tak je muj nazor znacne zavadejici. Samotna teorie, ze chybi nezavisle hodnoceni urovne vystoupeni je pochopitelne dobra. Myslenka souteze je taktez dobra.
Ale co jsem cetla (spravne, nezucastnila se !! ), tak kde se kona nezaujata soutez?

žabža

Slova bolestná leč pravdivá. Každý takto začíbal a kdo tvrdí, že ne, je na této úrovni dodnes.
Je potřeba začít znovu a lépe.
Hanba mě fackovala, když jsem na oslavě tento víkend absolvoval dokonalý večer za účasti moravské cimbálové kapely s tradicí jak hrom, o sedmi lidech, 5 hodin špičkové produkce, a dámy a pánové !!! oni si si nevzali ani 10k. Bylo mi blivno.