Fórum starého tance

Piacenza, Cornazano, Ebreo, Caroso, Negri a vůbec všichni dohromady: písně?

Started by kychot, April 16, 2010, 02:05:56 AM

Previous topic - Next topic

Michal Medvěd

Dohledává se to blbě, alespoň co můži říct za Francii. Sice vyšla hromada zpěvníku, ale Francouzi je drtivě nezdigitalizovali, ani prostým nascanováním (co čekat od země, ve které se seminární práce neposílají mailem ale poštou...), takže jediná šance je zatnout zuby a vyrazit do BNF nebo jiné příslušné knihovny. Což je zážitek, který jsem si dopřál, ale nehodlám ho opakovat dřív, než bude nezbytně nutné...

Jinak ta intuitivní představa bude nejspíš správná ;) Akorát o tom stáří to někdy platit může, někdy spíš ne, často to budou nové, populární popěvky. Takže lovu zdar!

Jo, ještě jsem si vzpomněl, že na SCA se někdo věnuje téhe souvislosti s ohledem na Playforda... Ale na to ses asi neptal.

kychot

Jak jsem teď začal číst toho Carosa, zajímalo by mě, co z těch jeho tanečních melodií jsou nějaké písně. A samozřejmě i u jiných tanečních mistrů. Mám takovou spíš intuitivní představu, že to vlastně všechno budou původně nějaké, zřejmě dost staré, písně. Třeba ta "Alta Regina", kterou teď dělám, to bych si tipnul, že by mohla být nějaká mariánská píseň. Třeba už z Cantigas de Santa María z doby Alfonsa X, kdoví.  :-\

Tak by mě zajímalo, kde by se tohleto všechno dalo nějak dohledat. I když obvyklé bylo, že na jeden nápěv existovala řada všelijakých textů se světskou i duchovní tematikou. A zajímalo by mě, jak ty nápěvy cestovaly po Evropě, případně po světě, a co by se o nich kde dalo vystopovat.  ???

Možná že v té Francii je to zřejmější a spíš by se dala najít souvislost třeba mezi šansony a žalmy, třeba už z doby kněze a posledního truvéra Guillame de Machauta, co já vím.  :o