Fórum starého tance

Spiritus movens skupiny historického tance

Started by kychot, April 16, 2009, 14:21:07 PM

Previous topic - Next topic

Adetka

Quote from: kychot on April 21, 2009, 12:14:18 PM
A zase dále: Často jsme svědky toho, jak nám všude proniká ta "demokracie" či "pseudodemokracie", prostě je skoro módou, když každý si ke všemu něco řekne a s něčím zase nesouhlasí, ať je to to či ono, každý má nějaký svůj názor a také své vzory. A když se tak občas bavím s lidmi, tak někomu vadí, že jejich vedoucí to bere všechno podle sebe a jen on to ví nejlíp a s nikým se o tom nebaví, a jinde zase naopak, většina hodiny zase uplývá v nicneřešících dohadech a diskusích.

Nepředpokládám, že by existoval někdo jako "ideální vedoucí", nicméně, "jaké jsou nejvýznamnější úspěchy/chyby ve vztahu tancmajstr/vedoucí - tanečník/člen?" nad tím tady špekuluju už nemíň dva měsíce. Jak dosáhnout mutualismu? Tak aby se tanečník zlepšoval, a tancmajstr např. se inspiroval, měl dobrý pocit... Kde je hranice mezi tím co chci dělat já a co po mě chce vedoucí? Jak se bránit pokud nechci být jen kverulant?
Uf moc otázek, málo odpovědí... ???

Jajda

No - to jen jako poznámka k tomu, že "Kdyby takových tanečníků bylo více", tak by příští rok muselo být nachystáno před Spektrem několik sanitek, jeden vrtulník a jedna rakev :-)

[/quote]
>:(
Musím říci, že o věku má poznámka rozhodně nebyla.
Byla o přístupu tanečníků ke kritice a následné případné sebekritice.
Jsem ráda, že ti neschází černý humor.

Michal Medvěd

kychot

Quote from: Michal Medvěd on April 19, 2009, 12:05:34 PM
Já jsem to pročetl, dává to v hrubých obrysech smysl, jen jsem nepochopil, odkud kam se to má ubírat, tedy: co z toho?

No, já jsem to – na rozdíl od tebe – pak už po sobě ani nečetl  :-\

Odkud kam a jestli vůbec se to má měkam ubírat – to bych zatím zde a v tuto chvíli neřešil. Prostě teď je to taková hromada myšlenek bez ladu a skladu, které spíš (já osobně) nechám uležet, protože mám momentálně zase jiné problémy, kde co stihnout.  Ale pokud by měl kdokoli chuť si z té hromádky cokoliv vytáhnout a dělat si s tím, co se mu zamane, prosím jak libo, od toho je to Wiki.

Tak tedy: Co z toho? Tak já se ptám: Co z toho pro koho?

1) Pro mě samotného: nějak jsem si aspoň pro tu jednu chvíli vyřešil, co se stařeckou nespavostí.

2) Pro naši skupinu: Kupodivu si to i pár lidí přečetlo a kupodivu to má i jakousi reakci, myslím, že to naše vedoucí teď vzala víc vážně, na začátku hezky zase rozcvičky, kroky atd., téměř pedagogicky předpisově, jak to má být  ;) Jako by z jakési občasné předcházející rozbředlosti zase začaly vyvstávat nějaké určitější tvary.

3) Pro ostatní a od ostatních: No to by mě právě hlavně zajímalo, nějaká reakce a zkušenosti, jak tedy u nich.

Zkusím tedy zopakovat alespoň tu základní myšlenku:
Když si necháte vyhledat googlem /www.google.cz/search?hl=cs&q=%22spiritus+movens%22+site%3Acz, tak vám vypadávají samé odkazy typu :

• Spiritus movens skupiny je Marie ...
  • Zvolský je rovněž spiritus movens ...
  • ... vděčíme paní profesorce ..., která je již tradičně spiritus movens...
  • Atd. Atd.
Prostě prakticky totální personifikace toho spiritusu. Jen tu a tam je tím spiritem míněno něco neosobního, jako třeba:

• Spiritus movens: Je zajímavé, jak významnou roli hraje v našem politickém životě alkohol. Funguje jako mazivo...

No a to samé u nás: Když jsme se dověděli nějakou kritiku od porotců, kde se mj. dal postřehnout takový "společný jmenovatel" jakési nejednotnosti či "rozklíženosti" pohybu a pohybů, kdy divák měl pocit nejistoty, co k sobě patří a co ne, tak první reakce členů skupinu byla směřována směrem k naší vedoucí: Když ona je ten "spiritus movens" (byť tento termín takto explicitně vyřčen nebyl), tak je to v první řadě její věc, ať si nás nějak srovná, ať s námi něco udělá, ať něco řekne, jak tedy to máme dělat.

Neříkám, že v zásadě ne. Nechtěl jsem rozhodně naší vedoucí upírat autoritu, spíš naopak, ale na druhou stranu mi přišlo trošku nefér to jakoby teď najednou zase tlačit všechno na ni: Tak teď se ukaž, jak to s námi provedeš! Do té doby měl každý nějaký svůj názor, a najednou by byl ochotný se zcela podřídit tomu, co řekne vedoucí? Takže jediné, o co mi vlastně šlo, podívat se trošku blíže na to, jak je to s tou jakoby tiše předpokládanou identitou: spitirus movens = vedoucí skupiny. A basta?

Předtím ještě dva postřehy, takové dva protichůdné póly přístupu, když jsem mluvil s Helenkou Kazárovou a s Františkem Dofkem (ostatní porotci byli tak "mezi", prostě se bavili se s těmi, kteří za nimi přišli). Zjednodušeně řečeno:

Frntišek: Přeci to nebudu říkat jednomu, počkám, až přijdete všichni, abyste to slyšeli pohromadě celá skupina.
Helenka: Přeci to nebudu říkat všem, stačí, když si promluvím s vedoucím skupiny a ten, ať si to přebere a pak to probere s ostatními podle svého.
[/list]

A zase dále: Často jsme svědky toho, jak nám všude proniká ta "demokracie" či "pseudodemokracie", prostě je skoro módou, když každý si ke všemu něco řekne a s něčím zase nesouhlasí, ať je to to či ono, každý má nějaký svůj názor a také své vzory. A když se tak občas bavím s lidmi, tak někomu vadí, že jejich vedoucí to bere všechno podle sebe a jen on to ví nejlíp a s nikým se o tom nebaví, a jinde zase naopak, většina hodiny zase uplývá v nicneřešících dohadech a diskusích.

Na a pak zase máte případy, kdy se vedoucí skupiny s celou skupinou rozejde. Prostě jako by (z vnějšího pohledu) došlo ke střetu nějakého jednoho "spiritus movens" s nějakými dalšíi "spirity", kteří to prostě táhnou zase někam jinam. A každý si přitom může myslit, že ten "jeho" spirit to táhne tím správným směrem a ten druhý do kelu.

Takže tak, to by mě hlavně zajímalo, prostě se dovědět, jaké jsou s tím zkušenosti zase jinde. Jestli to někde vře, tak kde jsou ta ohniska varu, a jestli se to zase všechno spontánně odvíjí v klidu a míru a skupina je jako jedna rodina, každý ví, co má dělat a kde je jeho místo a vše hladce navazuje na sebe, tak v čem tkví to tajemství úspěchu.  :D

kychot

Quote from: Jajda on April 18, 2009, 16:41:08 PM
Ti, co se akce zúčastní a vyslechnou si připomínky, potom o tom třeba přemýšlí více než je zdrávo a v noci nespí.Hluboce obdivuji Kychota, že se v noci zamýšlí právě nad věcmi, které by se měly zlepšit.
Kdyby takových tanečníků bylo více.

No já zase obdivuji soubor, který mě po deseti letech všelijakého hupskání a tajtrdlikování vůbec vzal mezi sebe a nejen se za mě nestydí, ale dokonce má odvahu vyrazit do takové soutěže, kde je jasné, že konkurence je o několik tříd nad námi.

Mně osobně je jasné, že teoreticky by bylo co zlepšit, ovšem prakticky je to s námi geronty už  o dost těžší: prakticky každý z nás řeší spíš to, co dělat, když mu vypadávají klouby a plotýnky, bortí se mu klenby na platfusech, chytá hexnšus, dostává křeče do nejnemožnějších částí těla a má čím dál tím častější výpadky paměti - a přitom hlavní intencí během tance je tvářit se, jako že nic a usmívat se na celé kolo  ;D

Na druhé straně to má možná i své výhody, občas na seinářích slýcháváme, jak pohyby tanečníků byly velice limitovány tehdejší módou – my jsme namísto toho při tanci pod sametem obmotáni všelijakými fáči, obinadly a ortézami, aby z nás části těl postupně neodpadávaly na parket – a o to víc to pak možná působí autentičtěji  :o

No - to jen jako poznámka k tomu, že "Kdyby takových tanečníků bylo více", tak by příští rok muselo být nachystáno před Spektrem několik sanitek, jeden vrtulník a jedna rakev :-)

Michal Medvěd

Já jsem to pročetl, dává to v hrubých obrysech smysl, jen jsem nepochopil, odkud kam se to má ubírat, tedy: co z toho?

Jajda

V podezřelých nočních hodinách se toho nauvažuje......
Můj dojem ze zmiňované  soutěže byl ten, že se na jedné straně skupina lidí snaží o dobrou věc - zorganizovat jakési soutěžní či nesoutěžní klání proto, aby se lidé se společnými zájmy sešli, podívali se na to, co dělají druzí, vzali si z toho to hezké a užili si to a ještě si nechali poradit od odborníků, co zlepšit a co se jim podařilo.
Na druhé straně je spousta souborů, která o akci tohoto typu nestojí, nepřijde se ani jako divák podívat....a myslí si leckdy, že jim již nic neschází ve výkonu, vždyť agentury se předhánějí, aby jim zatančily a ještě si vydělají nějaký peníz.
Ti, co se akce zúčastní a vyslechnou si připomínky, potom o tom třeba přemýšlí více než je zdrávo a v noci nespí.Hluboce obdivuji Kychota, že se v noci zamýšlí právě nad věcmi, které by se měly zlepšit.
Kdyby takových tanečníků bylo více.

kychot

Typické "nesouvislé úvahy", rodící se v podezřelých nočně ranních hodinách s tak obsedantní naléhavosti, že spánek tentam a nezbylo než si natáhnout drát od Inetu do koupelny a vzít si netbook tam, protože ve všech ostatních místnostech pospávali slušní lidé  >:(

Je to možná jakási opožděná reakce na to, co nám bylo řečeno porotci i diváky po Jílovském zlatě. Problém toho, aby skupina působila více sourodě, kohezně, čitelně. Aby se hýbala více sounáležitě. Aby lidé vypadali, že k sobě více patří. No a tak. V podstatě asi problém každé skupiny, i když u některé větší, u jiné třeba zase perfektně zvládaný.

Proto budu rád, když se ozvou i ty skupiny, které už takový problém necítí, anebo si ho nějak vyřešily. Ale i ty, které mají podobné problémy a mohou to potvrdit, anebo mají i další postřehy.

Já to v tom svém traktátku zatím ty problémy nijak neřeším, spíš je to takový pokus, naházet na jednu hromadu, co všechno spolupůsobí na to, aby taneční skupina byla skupinou, a aby to adekvátně vnímali nejen její členové, ale i diváci. Jasně, je to i o té vzájemné "komunikaci", které se věnujeme v Proseči i na dalších seminářích, je to i o tom divadelním aspektu vystoupení a je to o spoustě dalších věcí.

Je to pokus o jakési postižení nepostižitelného, uchopení neuchopitelného, ale přesto pokus alespo nějak tematizovat to, co bychom mohli nazvat onou tajemnou "hybnou silou", oním jednotícím "duchem" celé taneční skupiny. A jak je vidět, on ten duch není jen jeden, spíš takové souduší, a je jich pěkná cháska a ne, že by vždycky museli táhnout za jeden provaz, a to ještě tím směrem, kterým bychom si přáli. (No a pak nám ty společné pohyby občas vycházejí všelijak.)

Dal jsem to rovnou na Wikiverzitu:
http://cs.wikiversity.org/wiki/Spiritus_movens_skupiny_historick%C3%A9ho_tance

Tzn. je to Wiki, tzn. editovat to může každý a tak pokud někomu přijde, že je tam řečeno něco nepřesně, špatně, neplně atd., nech to doopraví , upřesní, uvede na správnou míru či doplní přímo tam.

Pokud chce někdo o něčem polemizovat, nech využije propojené diskusní stránky na:
http://cs.wikiversity.org/wiki/Diskuse:Spiritus_movens_skupiny_historick%C3%A9ho_tance

Jo, a pokud mi chcete sprostě nadávat, tak na to můžete využít toto rondí Fórum  ;D